– Det er synd at det ikke er flere sikkerhetsobservasjoner, sier Lisa Högberg, HMSK Manager i Ramirent Sverige.
Rapport: Farlige situasjoner på byggeplass underrapporteres
I en ny rapport 4 av 10 at de alltid rapporterer om farlige situasjoner på norske byggeplasser. – Det betyr at det i 60 prosent av tilfellene ikke blir rapportert om potensielt farlige situasjoner, ifølge Ramirent.
Tallene er hentet fra Ramirentrapporten 2024. Rapporten tar utgangspunkt i en spørreundersøkelse Norstat og MediaCom har gjennomført blant 500 som jobber i bygg- og anleggsbransjen i Norge.
93 prosent oppgir at de opplever arbeidsplassen sin som sikker. Men svarene tyder på stor underrapportering av farlige situasjoner.
Ifølge bransjerapporten 2024 oppgir 4 av 10 at de alltid rapporterer om farlige situasjoner.
– Det vil si at det i 60 prosent av tilfellene ikke blir rapportert om potensielt farlige situasjoner som oppstår på byggeplassen. Situasjoner som gir et viktig grunnlag for å forhindre farlige hendelser i fremtiden, skriver Ramirent i en pressemelding.
– Det er synd at det ikke er flere sikkerhetsobservasjoner. Rapportering av alle hendelser, ikke bare faktiske ulykker, er en viktig brikke i puslespillet for å skape en stabil sikkerhetskultur, sier Lisa Högberg, HMSK Manager i Ramirent Sverige.
Underrapportering påvirker sikkerheten til de ansatte, men også selskapets sikkerhetskultur og produktivitet.
– Når det ikke rapporteres, går vi glipp av viktig informasjon som kunne vært brukt til å unngå personskader og som kunne bidratt til innsparing av kostnader for næringsliv og samfunn, sier hun.
I rapporten kommer det også frem at 44 prosent har opplevd uvedkommende på arbeidsplassen, i tillegg til at åtte prosent oppgir at det er brukt svart arbeidskraft på byggeplassen.
– Når du ikke vet hvem som er på byggeplassen din og hvilke instruksjoner de har mottatt, blir det vanskelig å sikre at arbeidsplassen er trygg og at de riktige tiltakene blir gjennomført for å minimere risiko.
– Tilstedeværelse av svart arbeidskraft kan også bidra til at ikke alle tør å melde fra om hendelser. Det er viktig at alle forstår alvoret i hva dette kan føre til, forklarer hun.
Andre funn fra rapporten:
- 8 prosent oppgir at det har forekommet slagsmål på arbeidsplassen
- 49 prosent oppgir at det har forekommet mobbing på arbeidsplassen
- 7 av 10 mener arbeidsplassen er helt eller ganske tilpasset kvinner
- 8 av 10 oppfatter arbeidsplassen sin som inkluderende
Rapporten har også spurt hvordan de ansatte forholder seg til nedgangstidene i byggebransjen.
I underkant av 7 av 10 (67 prosent) av de spurte er ikke bekymret for å miste jobben som en følge av mangel på oppdrag, mens 3 av 10 er enten litt bekymret (21 prosent), ganske bekymret (7 prosent) eller svært bekymret (4 prosent).