Rambøll inviterte 10.juni til et Frokostmøte om prosjektledelse i et bredere perspektiv og med en ny vri.
Rambøll satte prosjektledelse på agendaen
-Vår bransje er flinke til å finne risikomomenter, men ikke like flinke til å se muligheter, mener Hilde Warp prosjektleder i Rambøll.
-Hvis man ikke ser mulighetene fra begynnelsen av, kan man ta beslutninger som lukker for mulighetene, sier Warp.
Gode verktøy
Rambøll inviterte 10.juni til et Frokostmøte om prosjektledelse i et bredere perspektiv og med en ny vri. Seminaret er en del av BA2015, som er en nasjonal satsing for å forbedre effektiviteten og bærekraftigheten innen bygg- og anleggsnæringen.
- Bransjen kritiseres for å være lite nyskapende og for å være lite effektiv. Det finnes mange forklaringer på dette, som at prosjektene blir stadig mer komplekse med stadig flere og strengere myndighetskrav. Samtidig er det ikke tvil om at potensialet for å jobbe smartere også er til stede, og bransjen har mye å lære, sier Warp, som på Frokostmøtet presenterte flere nyttige verktøy og fortalte om Rambølls erfaringer fra flere prosjekter.
- Selv om noe fungerer i ett prosjekt, er det ikke sikkert at det fungerer i det neste. Alle prosjekter kan ikke presses inn i én form, men generelle metoder kan benyttes og tilpasses det enkelte prosjekt. Gode verktøy kan bidra til å redusere risiko, øke fleksibiliteten og sikre at det er prosjektets verdiskapning som ligger til grunn for beslutningene, fortsetter hun.
Brannslukking
Warp opplever at det er mye å hente på å vri på tankesettet og la bærekraft definere løsningsrommet.
- Til tross for at vi har mange sjekklister og planen ser bra ut i begynnelsen, ender mange prosjekter med brannslukking, sier Warp.
En viktig årsak til at mange prosjekter går galt er uklare mål og konflikter mellom ulike mål og strategier.
-Ofte kan også brukerens behov være ukjent, interessenter har ikke blitt tatt på alvor og oppdragsgivers perspektiv endres i prosjektet uten at målet blir revidert.
Kommunikasjon
Alle vet at kommunikasjon og samhandling er viktig, men hva betyr det egentlig, spurte Warp.
-Det er en kjensgjerning at vi har minst informasjon i starten av et prosjekt. Samtidig er det da vi har størst mulighet til å påvirke prosjektutfallet, sier hun.
Åtte verktøy
Rambøll har utviklet en prosjektledelsesmodell som er innført i hele konsernet.
- Det består av åtte enkle verktøy, som også er kjent i bransjen for øvrig. Det som er nytt er at verdiskaping ligger til grunn for all planlegging av prosjektet og alle beslutninger. Rambølls prosjektledelsesmodell understøtter samhandling, samarbeid, hvordan man setter sammen grupper og beslutningsstyring, forteller Warp, som understreker at det er viktig at prosjektgruppen forstår oppdragsgivers målsetting.
- Ved å jobbe mot et felles mål, kan vi unngå sløsing i prosjekteringsfasen, avslutter Warp.