Rådgivende ingeniører: – Falsk jordskjelvtrygghet i Norge

Norge er ikke spesielt utsatt for jordskjelv, men Rådgivende ingeniørers forening (RIF) mener at et sterkt skjelv kan få store konsekvenser for bygninger som Slottet og Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

– Vi opplever en falsk jordskjelvtrygghet i Norge, mener administrerende direktør Liv Kari Skudal Hansteen i RIF.

Norske bygninger bygget etter 2005 skal tåle jordskjelv opp til 6,5 på Richters skala. Det er litt sterkere enn skjelvet som rammet Italia natt til onsdag. Bygninger fra før 2005 samt offentlig infrastruktur har ingen krav til jordskjelvsikring, noe RIF reagerer sterkt på.

– Vi mener at det er svært viktig at samfunnskritiske bygninger og infrastruktur i risikoutsatte områder bør vurderes og sikres. Det er sterkt kritikkverdig at myndighetene ikke tar ansvar for dette. Selv om ingen av oss har opplevd et sterkt jordskjelv i vår levetid, sier seismologene at et skjelv med samme styrke som det i Italia kan skje i enkelte områder av Norge også, sier Skudal Hansteen til NTB.

Flest skjelv i Nord-Europa

Ifølge forskningsinstituttet NORSAR er faktisk Norge det området i Nord-Europa som har flest jordskjelv i dag. De mest aktive jordskjelvområdene ligger på Vestlandet og i Nordsjøen, men også Østlandet, Nordland og Finnmark opplever ganske mange jordskjelv.

Et jordskjelv med en styrke på mellom 6,0 og 6,9 er definert som et kraftig skjelv og kan gjøre store skader i opptil 160 kilometer unna episenteret.

– Et skjelv av denne styrken vil gi store strukturelle skader på bygninger som for eksempel Slottet og Stortinget og i tillegg til både tap av menneskeliv og mange skadde. Hva konsekvensen for krafttilførselen og annen offentlig infrastruktur vil bli, er da ikke vurdert, sier hun.

Lunkne myndigheter

RIF har i flere år jobbet for å få norske myndigheter på banen, men er ikke fornøyd med responsen.

– Vi har tidligere anmodet myndighetene på det sterkeste om å få både en oversikt over og sikring av samfunnskritiske bygninger og infrastruktur i de mest relevante jordskjelvområdene. Svaret fra myndighetene var at forslaget vårt betyr et svært inngripende tiltak med betydelige økonomiske konsekvenser, uten at dette var tallfestet.

RIF mener at svaret ikke er riktig og veldig unyansert, mener Skudal Hansteen.

Hun peker på at Norge opplevde to tilsvarende skjelv av samme styrke som det i Italia senest i 2008 og 2009 utenfor Svalbard.

– Heldigvis hadde skjelvet sitt episenter et godt stykke utenfor Svalbard, sier hun. Jordskjelvet i mars 2009 var da det sterkeste som noen gang var målt i Nord-Europa.

I 1904 var det et skjelv på 5,4 i ytre Oslofjord. Seismologer forventer at neste større skjelv i dette området vil være sterkere, men det er vanskelig å tidfeste et slikt skjelv.

Powered by Labrador CMS