Foto: Feiring

Feiring åpner nytt anlegg for industrisandproduksjon

Feiring har åpnet et nytt anlegg på Bjønndalen Bruk som kan produsere 300 tonn industrisand i timen ved å bruke overskuddsmasser fra pukkproduksjon

Publisert Sist oppdatert

Det nye anlegget skal utnytte 100 prosent av det som tas ut av fjellet og gjenvinne gamle restmasser fra pukkverksdriften. Feiring har investert 110 millioner i det nye knuse- og vaskeanlegg.

– Vi er stolte av å få samarbeide med Nordic Bulk og Feiring som våger å satse på innovative løsninger, sier Eunan Kelly, leder for forretningsutvikling i Europa hos CDE Group i en pressemelding.

Det nye anlegget gjør det mulig å produsere industrisand med samme egenskaper som natursand, noe som er viktig for betongproduksjon. Fredrik Brubakken, avdelingsleder på Bjønndalen Bruk, sier at målet er å redusere overskuddsmasser fra 20 prosent til mellom 3 og 4 prosent, med sikte på 100 prosent ressursutnyttelse. Dette reduserer behovet for natursand, en begrenset ressurs som må transporteres over lange avstander, understreker Feiring i meldingen.

– Det koster å gjøre det rette. Men for oss som lever for å bedre ressursutnyttelsen, så kunne vi ikke lenger se på at disse overskuddsmassene sto ubrukt. Et overskuddsprodukt har blitt til gull, sier Brubakken.

Feiring samarbeider med NTNU, SINTEF og Betong Øst for å finne de beste løsningene for å erstatte natursand i betong, og har allerede solgt 50 prosent av produksjonskapasiteten ved anlegget.

Denne artikkelen er laget ved hjelp av KI-verktøy, og gjennomgått og kvalitetssikret av Byggeindustriens journalister.

Powered by Labrador CMS