Livsvitenskapsbygget er ett av landets største byggeprosjekter. De bruker prosjektstyringsverktøyet TaskCTRL der prosjektdirektør Per Roger Johansen er medgründer.Foto: Statsbygg/Hans Fredrik Asbjørnsen
Prosjektdirektør var inhabil – sto på kopi da Statsbygg sendte endringsbestillinger til selskapet han er medeier i
Da Statsbygg sendte e-poster med godkjente bestillinger av endringer som måtte gjøres i prosjektstyringsverktøyet TaskCTRL, sto Statsbyggs prosjektdirektør Per Roger Johansen på kopi. Han er selv medeier i programvaren. Skulle ikke vært satt på kopi, innrømmer Statsbygg.
Nylig kunne Byggeindustrien fortelle at Statsbyggs prosjektdirektør på Livsvitenskapsbygget Per Roger Johansen reklamerte for sitt eget gründerselskap TaskCtrl på Facebook med både Statsbygg-tittel og den statlige byggherrens logo på hjelmen.
Verktøyet til TaskCTRL blir brukt som prosjektstyringsverktøy på milliardutbyggingen Livsvitenskapsbygget i Oslo der Johansen er Statsbyggs prosjektdirektør.
Annonse
Byggeindustrien har tidligere fortalt at Statsbygg satte av både tid og penger på å utvikle prosjektstyringsverktøyet TaskCTRL.
I Livsvitenskapsbygget er det fakturert totalt 1.384.937 kroner i kontraktsperioden mellom 2019 og frem til og med 2023 for TaskCTRL. Programmet har også vært brukt på Campus NTNU-prosjektet i Trondheim.
En del av kostnadene som er fakturert på Livsvitenskapsbygget er knyttet til utviklingen av TaskCTRL. Det er gjort en rekke utviklingsendringer i programmet etter at det ble tatt i bruk på Livsvitenskapsbygget.
Byggeindustrien har fått innsyn i totalt syv endringsanmodninger som har gått fra perioden 20. mars 2020 til 17. november 2021. Disse har en samlet kostnad på 702.950 kroner.
Anbefalinger til å gjøre endringene kom fra prosjektet og prosjektets assisterende prosjektdirektør, mens de endelige godkjenningene ble gjort i IT-avdelingen og i byggeherreavdelingen i Statsbygg.
Prosjetkdirektør og medgründer i TaskCTRL, Per Roger Johansen, ble holdt orientert om de godkjente endringsbestillingene da de ble sendt fra Statsbygg til selskapet TaskCTRL. Johansen var satt på kopi, viser epostene Byggeindustrien har fått innsyn i.
Det er problematisk mener ekspert i offentlige anskaffelser og advokat, Marianne Dragsten.
– Det er litt uryddig, og det skaper noen ekstra utfordringer siden dette er et program som er under utvikling, sier Marianne Dragsten om e-postene der Johansen har stått på kopi.
– Prosjektdirektøren skal i utgangspunktet holdes helt utenfor. Og selv om eposten blir sendt fra assisterende prosjektdirektør i prosjektet, så vet man ikke hvilken innvirkning prosjektdirektøren har hatt i prosessen. Han bør ikke ha noen som helst formeninger om hvilke bestillinger som skal gjøres til det firmaet, legger hun til.
Byggeindustrien har vært i kontakt med Per Roger Johansen. Han viser til Statsbyggs kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim.
Hun har svart på Byggeindustriens spørsmål på e-post.
– Hvordan vurderer Statsbygg praksisen der Per Roger Johansen sto på kopi på mailene om endringsanmodninger knyttet til TaskCTRL?
– Prosjektet har gitt faglige innspill på behov og krav til verktøyet. Dette er gjort uten Per Rogers deltagelse, siden han er inhabil i forhold til utviklingingsarbeidet og Taskctrl for øvrig. Han skulle derfor ikke vært satt på kopi.
– Hvilken mailadresse er brukt når Johansen er satt på kopi? Statsbygg eller TaskCTRL?
– Statsbyggs e-postadresse, svarer Aschim.
– Har dette skapt løpende situasjoner som har vært vanskelige for Statsbygg og Per Roger Johansen?
– Per Roger Johansen deltok ikke fordi han er inhabil i forhold til Taskctrl, svarer Aschim.
– Har Per Roger Johansen vært direkte involvert i disse endringsanmodningene?
– Nei.
– Det går frem at det har vært flere møter knyttet til endringsanmodningene. Har Per Roger Johansen deltatt i noen av disse?
Etter en rekke oppslag i Byggeindustrien, Dagens Næringsliv og Digi.no/TU.no om Statsbygg-ledere som har eierinteresser i private selskaper, varslet Statsbygg onsdag at de ville sette ned en egen arbeidsgruppe som skal se nærmere på sakene som har reist habilitetsspørsmål.
– Vi setter ned en arbeidsgruppe. Vi ønsker å evaluere og gå gjennom hele sakskomplekset. Vi vil se på regelverket, våre egne etiske retningslinjer og systemene vi har, og ikke minst hvordan vi praktiserer disse. Slik vi opplever saken nå, må vi ta grep. Vi trenger å se på hva vi må stramme inn, sa Hege Njaa Aschim til Byggeindustrien torsdag.