Nasjonal vinner av EY Entrepreneur Of The Year er Jan Christian Vestre. Prisutdeler fra venstre: Per Grieg jr., Christin Bøsterud og juryleder Åse Aulie Michelet.
Foto: Bård Gudim
Jan Christian Vestre erNorges fremste vekstskaper 2019
Jan Christian Vestre i møbelprodusenten Vestre gikk helt til topps i EY Entrepreneur Of The Year på mandagens nasjonale finale i Oslo.
Fakta EY Entrepreneur Of The Year
• EY Entrepreneur Of The Year kårer hvert år Norges fremste vekstskaper. Hensikten med programmet er å fremheve og hedre personer som bidrar med nye ideer, satser kapital og yter egeninnsats for å skape varige verdier og arbeidsplasser.
• EY Entrepreneur Of The Year er nå inne i sitt 18. år i Norge og blir arrangert for 33. gang internasjonalt.
• Siste års vinnere: Per Grieg jr. i Grieg Seafood (2018), Hans-Petter Mellerud i Zalaris (2017), Jørgen Evensen og Peter Sandrup i Betonmast (2016).
• EY Entrepreneur Of The Year fokuserer på vekstskaperen bak selskapene. For å bli kåret til EY Entrepreneur Of The Year må man ha entreprenørånd, evne til å drive lønnsomt og bærekraftig, samt tenke nytt, ha internasjonale mål samt personlig integritet og påvirkningskraft. Videre må vedkommende ha eierinteresser og inneha en ledende stilling i et selskap som kan vise til gode økonomiske resultater og vesentlig vekst i omsetning og arbeidsplasser.
Vestre er en norsk produsent av utemøbler, som i mer enn 70 år har skapt sosiale møteplasser for millioner av mennesker. For det fikk de velfortjent hyllest i det som er verdens største vekstskaperprogram, og sommeren 2020 er han Norges representant i Vekstskaper-VM i Monaco, ifølge en pressemelding fra EY.
Vestre har vist at det er mulig å drive en lønnsom grønn industribedrift med produksjon i Skandinavia. Årlig gir de 10 prosent av overskuddet til eksterne bærekrafts-prosjekter.
Den uavhengige juryen, under ledelse av Åse Aulie Michelet, berømmer Jan Christian Vestre for utviklingen av selskapet: «Vinneren evner med kreativitet og annerledes tenkning å kombinere en tydelig visjon med å være kompromissløs på innovativt design og kvalitet. Takket være bærekraftig og høyeffektiv produksjon har de vist at det er mulig å lykkes internasjonalt med lønnsom produksjon i Norge og Norden, og virksomheten har et stort potensial for videre vekst.»
Rådgivnings- og revisjonsselskapet EY (tidl. Ernst & Young) arrangerer Entrepreneur Of The Year i over 50 land. De 11 nasjonale finalistene ble plukket ut gjennom regionale kåringer i seks norske byer i oktober.
På den nasjonale finalen ble det kåret vinnere i tre kategorier; handel, industri og tjenester. Jan Henrik Jelsa og William Gulliksen i Pizzabakeren vant kategorien Handel, Kjetil Vikingstad og Ralf Schöpwinkel i Geminor AS vant prisen i kategorien Tjenester og Jan Christian Vestre vant i kategorien Industri, før han senere samme kveld mottok statuetten som viser at han er EY Entrepreneur Of The Year 2019.
På arrangementet mandag kveld ble også årets YOUNG Entrepreneur Of The Year kåret; beste vekstskaper under 35 år som har utmerket seg gjennom etablering av nyskapende virksomhet, eller som gjennom sitt virke har utmerket seg for godt lederskap. Denne prisen gikk til Børre Lobekk i Nordic Steel AS.
Det var fjorårsvinner Per Grieg jr. fra Grieg Seafood som sammen med juryleder Åse Aulie Michelet og EYs Norgessjef Christin Bøsterud overrakte hovedprisen til Jan Christian Vestre under festforestillingen på Radisson Blu Scandinavia i Oslo mandag. Som vinner av den norske kåringen går Jan Christian Vestre nå videre som Norges representant i den internasjonale finalen. Vinnerne fra tilsvarende kåringer i omkring 50 land møtes i Monaco neste sommer.
– Norge har mange dyktige entreprenører og vekstskapere. Med EY Entrepreneur Of The Year ønsker vi å gi dem den oppmerksomheten de fortjener, sier Ina K. Rosenberg, ansvarlig partner for programmet i Norge.
Den uavhengige juryen som kårer vinnerne er Åse Aulie Michelet (leder), Harald Tyrdal, Hilde Midthjell, Harald Norvik, Elisabeth Grieg, Hans-Petter Mellerud og Rikke Eckhoff Høvding. Arrangementet ble ledet av Haddy Njie.
Fakta om vinnerne:
Kategori Industri og vinner av EY Entrepreneur Of The Year: Jan Christian Vestre (Oslo) tok som 25-åring over møbelprodusenten Vestre, som hans bestefar grunnla i Haugesund i 1947. Han la en tydelig strategi: Å påvirke samfunnet gjennom å skape sosiale møteplasser samt å bli anerkjent som verdens mest bærekraftige møbelprodusent. Kombinasjonen av å være tro mot visjonen, evne til å få folk med seg og å slippe kreativiteten løs hos de ansatte, er en vinneroppskrift. Vestre, som i dag holder til i Oslo, viser at det er mulig å lykkes internasjonalt med produksjon og design i høykostland som Norge og Sverige.
Kategori Handel: William Gulliksen og Jan Henrik Jelsa i Pizzabakeren (Sandnes) Pizza til folket! For folk flest, og der folket er! Det er hovedoppskriften til Pizzabakeren. Siden etableringen i 2003 har Pizzabakeren hatt en eventyrlig vekst. I dag har kjeden 181 bakerier. De er allerede etablert i fem land, og nye står for tur.
Kategori Tjenester: Kjetil Vikingstad og Ralf Schöpwinkel i Geminor AS (Avaldsnes, Haugesund) Hva får du hvis du blander en bonde fra Torvastad med en tysk økonom? En suksessbedrift som snur myndighetsbegrensninger til en milliardbutikk! Sammen har de – ved å kombinere miljøvennlig material og energigjenvinning med IT-kompetanse – utviklet et internasjonalt handels- og entreprenørselskap innen den grønne næringen.
YOUNG Entrepreneur Of The Year: Børre Lobekk, Nordic Steel (Klepp, Jæren) Som 25-åring ønsket Børre Lobekk å starte for seg selv, og han sa opp sin faste jobb. Takket være hans pågangsmot, evne til å lese markedet, forstå hvilke grep som må gjøres og å sette sammen gode team, har pilene siden etableringen kun pekt én vei: Oppover. I dag er Nordic Steel et av Norges største kompetansesenter innen avansert stålbearbeiding.