Administrerende direktør i Gausdal Bruvoll og styreleder i Treindustrien, Jørn Nørstelien og administrerende direktør i Byggmesterforbundet, Knut Strand Jacobsen, er gjester i den siste utgaven av Byggeplassen.
Podkast – hvem må betale for prisøkningen på trevarer?
Prisene på trevarer og andre innsatsvarer i byggenæringen har skutt i været. Hva skjer i byggevaremarkedet?
Det vil vi finne ut av i den siste utgaven av podkasten Byggeplassen. I studio har programlederne Christian Aarhus og Frode Aga med seg to gjester via Teams som kjenner markedet godt, administrerende direktør i Gausdal Bruvoll og styreleder i Treindustrien, Jørn Nørstelien og administrerende direktør i Byggmesterforbundet, Knut Strand Jacobsen.
Forklaringene på hvorfor prisen på trevarer har økt kraftig det siste året er sammensatte, sier Jørn Nørstelien.
– Det er ingen enkel forklaring på denne utviklingen. Det er mange ting som drar i feil retning, sier han i podkasten og trekker frem koronapandemi, stigende internasjonale priser, barkebiller som har ødelagt store skogsområder i Canada og Sør-Europa, ubalanse i råvaremarkedet og økende fraktpriser som noen av faktorene som har spilt inn på prisutviklingen vi nå har vært inne i.
Prisutviklingen på tre får alvorlige konsekvenser for norske byggmestere, sier Knut Strand Jacobsen i Byggmesterforbundet.
– Det betyr full krise, sier han og forklarer hvorfor:
– Veldig mye av salget av trelast, både konstruksjonsvirke og behandlede sluttprodukter til det norske markedet, går via norske byggmestere. En veldig stor andel av det som blir bygget er bygget etter Norsk standard-kontrakter. I den kontrakten har partnerne valget om de vil låse prisene ved tilbudstidspunktet eller om de skal justere prisene med en indeks. Normalt er det eneboligindeksen i Norge. Det betyr at en byggmester som skal sette opp en enebolig på faste priser med en materiandel på trelast på rundt 500.000 kroner normalt har betalt 400.000 kroner for de produktene til en byggevaregrossist. De betaler han kanskje 800.000-900.000 kroner for nå og taper i størrelsesordenen 200.000-400.000 på en enebolig, sier Strand Jacobsen.
Han sier situasjonen har provosert mange byggmestere. Han forteller om små og mellomstore familiebedrifter som må kjempe mot konkurs samtidig som de leser om rekordresultater i treindustrien og blant byggevaregrossistene i første kvartal i år.
Jørn Nørstelien har forståelse for at situasjonen er krevende for mange. Men han avviser at treindustrien utnytter situasjonen, og sier bransjen gjør det de makter og er i stand til for å forsyne markedet. Han forteller om et ekstremt trykk med høy produksjon og ekstra skift og utsettelse av investeringer for unngå stopp.
Men kanskje er det lys i enden av tunnelen? Prisene på tømmer på Nasdaq-børsen, som fra våren 2020 til mai 2021 gikk fra 296,5 dollar til en topp på 1481,5 dollar, har nå falt ganske mye de siste ukene. Prisene er fortsatt høye, men tirsdag viste Nasdaq-tallene en tømmerpris på 1059,20 dollar, noe som er kraftig ned fra toppen i mai.
Om dette er starten på en prisnedgang også her hjemme eller om prisene vil holde seg høye, snakker Nørstelien og Jacobsen mer om i podkasten.