Håkon Grini fra Statistisk sentralbyrå er gjest i Byggeplassen.
Podkast: Arbeidsinnvandringen tar seg opp igjen
Hvordan ligger lønnsnivået i byggenæringen sammenlignet med andre næringer? Og hva skjer med arbeidsinnvandringen nå som grensene er åpnet, men krigen i Ukraina skaper ny uro.
I den siste utgaven av podkasten Byggeplassen har vi med oss lønns- og arbeidsmarkedsekspert Håkon Grini fra Statistisk sentralbyrå som gjest. Der snakker han om lønnsnivået i Norge, men også utviklingen i arbeidsmarkedet og arbeidsinnvandringen til landet.
HER FINNER DU PODKASTEN
– Det er ennå usikkert å si noe om hvordan krigen og flyktningstrømmen vil påvirke arbeidsmarkedet i Norge. Vi er fortsatt i ferd med å hente oss inn igjen etter de siste to årene med pandemi. Men én av de tingene som vi ser har tatt seg inn, er at vi har fått mange flere jobber, særlig i siste halvdel i fjor, sier Grini.
Økningen blant de sysselsatte har blant annet kommet i gruppen «ikke-bosatte», altså de utenlandske pendlerne.
– De «ikke-bosatte» er de som kommer fra baltiske land og land som Polen, Ukraina, Storbritannia og Danmark for den saks skyld, og som skal jobbe her i kortere perioder. De har utgjort en ikke ubetydelig andel av norsk arbeidsliv, og nå tar denne gruppen seg opp igjen, sier Grini.
Foreløpig er ikke arbeidsinnvandringen kommet tilbake til gamle nivåer fra før pandemien.
– Men det begynner å virkelig å ta seg opp. Det tok seg opp med 12 prosent i de siste tallene vi har frigitt, sier Grini.
I podkasten snakker vi også om prisvekst, lønnsnivået hos de norske byggherrene, sprik mellom lederlønninger og vanlige medarbeiderers lønn og Vedums omdiskuterte regnestykke.