Planlegg hagen nå!

– Har du planer om oppgradering av hagen, ikke vent til våren! Høst- og vinter er perfekte årstider å legge planer for uterommet, sier hageekspert Marit Næss Jørgensen. (Bildekarusell)

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Hage.no’s mangeårige samarbeidspartner og hageekspert er godt kjent for leserne gjennom spørsmål og svar-spalten. Her kan alle som ønsker få gratis svar på sine hagespørsmål på nettsiden.

Send inn ditt hagespørsmål her.

Næss Jørgensen har også i en årrekke jobbet for hage.no på den store Hagemessen på Lillestrøm, både med å lage hage-TV og å gi råd til publikum. Utallige er de som har fått hjelp av henne til å planlegge hager, terrasser og blomsterbed mens de har besøkt messen.

Hun er også en habil hageplanlegger, og i denne artikkelen deler hun noen av sine tanker om hageplanlegging og design av uterom. Hennes soleklare råd er å planlegge nå i den rolige årstiden, mens hagen ligger i dvale:

– Frosten er kommet mange steder og hagen er bare en fjern drøm for mange. Det er imidlertid nå tiden er inne for å ta de grepene som trengs for at hagen skal bli akkurat slik vi ønsker, sier hun.

Bommer på plantekjøp
Et klassisk eksempel er at folk styrter av gårde til hagesentrene om våren for å kjøpe planter, uten at de er sikre på hva de skal ha, om plantene passer inn i deres hage og om de passer til jordsmonnet.

– Dette er en kjent problemstilling, og her er det mange som kjøper katta i sekken fordi de ikke har nok plantekunnskap, sier Marit.

Her kan hageplanleggeren bistå med å lage en planteplan, slik at man slipper å undre på hvilken plante som passer best i bedet, hvordan det vil se ut om to år, om den vil passe sammen med de andre vekstene og om fargene stemmer. Dette vil kunne være både kostnadsbesparende og tidsbesparende.

Marit opplever stor pågang fra folk som vil ha hjelp til å planlegge uterommet, men de fleste tar kontakt først når vårsolen har smeltet de siste snøflekkene.

– Å skape et uterom handler i bunn og grunn om det samme som når vi bygger et hus: Vi må lage rom med vegger, tak og gulv. Før du har fått bygget kjøkkenet, så setter du selvfølgelig ikke inn komfyren, sier den entusiastiske hageplanleggeren.

Ulike behov og ønsker
Noen vil ha en lettstelt hage, noen vil ha en hage hvor de dyrker sine egne grønnsaker og andre vil ha en romantisk hage full av dufter og fuglekvitter.

Borettslagene vil ha greie løsninger for snømåking og ferdsel, mens bygårdene ønsker seg skjermet sykkelparkering og små, usjenerte oppholdsplasser ute. Firmaer vil gjerne ha et vakkert inngangsparti samt en frodig spiseplass ute – hvis mulig.

Dele opp i ulike rom
Marit mener at en velplanert hage og uterom skal vekke nysgjerrigheten til brukerne. Dette kan gjøres ved riktig bruk av skjerming og stier som leder videre. Man skal få lyst til å gå videre for å titte!

– Mange tror de kan skape rom bare ved å kjøpe nok planter, men det blir sjelden en god løsning. Det må struktur til, og det får du ved å definere rommene. Deretter må de henge sammen, sier hun.

Disse hagerommene skal gjerne defineres til forskjellig bruk, for eksempel til kjøkkenhage, arbeidssted og bod, avslapning og lek. Noen vil kanskje heller velge å dele dem inn i ulike stiler – slik som et japansk rom, et rom med planter i, en spesiell farge eller et rom med oldemorsstauder.

Hage på 12 kvadratmeter
Det høres kanskje ut som om du må ha en stor hage for å lage rom, men Marits egen hage på 12 kvadratmeter inneholder både en rosehage, vanndam, steinlagt plass og et lysthus, så hun vet hva hun snakker om.

Uterommets tak
– Uterommets tak er i all hovedsak trær eller klatrevekster. Vekster som kommer opp i høyden, er svært viktig for uterommets struktur. I tillegg binder det sammen husets høyde med de lavere nivåene og skaper balanse, sier hun.

Mange vegrer seg for å plante trær, da de skaper skygge. – Dersom du velger rett plassering, slik at trærne ikke skygger for kveldssolen, vil trær gi deg lunere forhold og masse glede i form av høstfarger og vinterstruktur, tipser hun.

Gulv
Hagens gulv kan skapes på flere måter: Singel, natur- eller betongstein, gressmatter eller bark. Terrassebord i ulike materialer er også en løsning, og her finnes det mye å velge blant både i tre og komposittmaterialer. Marit erfarer at endel hageeiere nå ønsker mindre gress og mer lettstelt dekke i hagen.

Filosofi
Marit, som er utdannet gartner, mener at ethvert oppdrag innen design av uterommet er unikt.

– Hageplanlegging og design er ikke bare planlegging av hager, men utforming av utearealer som frekventeres av mennesker og dyr. Et vellykket design vever sammen funksjonalitet, estetikk og arkitektur. Det tar hensyn til lokale forhold, muligheter og bidrar til å skape en deilig atmosfære i uterommet, avslutter hun.

Marit Næss Jørgensen har også sin egen blogg, hvor hun deler sine betraktninger om hage og alt som spirer og gror, mat og det som ellers gir livet mening. Les mer her: Sesonger.blogspot.no

Hvis du ønsker å ta kontakt med Marit eller bare lese mer om hvilke tjenester hun kan gi, ta en titt på hennes nettsted www.hageplanlegging.no.

Powered by Labrador CMS