- Planbehandling forsinker og fordyrer bygging

Utbyggere mener manglende saksbehandlingskapasitet i kommunene er en av hovedårsakene til utsettelser og forsinkelser, mens kommunene selv peker på innsigelser fra statlige og regionale myndigheter som den store bremseklossen i planprosessene.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Dette kommer fram i en fersk undersøkelse utført på oppdrag fra byggenæring og plan- og bygningsetaten i Oslo.

Tilsammen 24 kommuner i Oslo-, Stavanger- og Bergensregionen har siden 2010 blitt målt av private utbyggere som har svart på grunnlag av 1012 reguleringsplaner. Onsdag ble den foreløpig siste undersøkelsen i rekken presentert.

Denne gangen er det planprosessene i ni kommuner i hovedstadsområdet som er kartlagt og vurdert med hjelp av kommunene selv og ikke minst utbyggerne.

I rapporten kommer det blant annet frem at næringen først og fremst mener utsettelser og forsinkelser skyldes mangelende saksbehandlingskapasitet i kommunene. De peker også på konflikter med andre berørte parter, innsigelser og på nye uforutsatte krav fra kommunen som kompliserende faktorer.

Kommunene på sin side mener utsettelser og forsinkelser først og fremst skyldes innsigelser fra statlige eller regionale myndigheter. De mener dessuten at forslagsstillernes egen tidsbruk er en viktig årsak til at planprosessene bremses opp.

de Vibe: Må bli bedre på kommunikasjon
Direktør i plan- og bygningsetaten i Oslo, Ellen de Vibe, mener både kommunen og utbyggerne har en vei å gå for å gjøre planprosessene smidigere og mer effektive, og tror det er mye å hente på bedre kommunikasjon.

- Undersøkelsen viser at begge parter må bli bedre til å kommunisere tidlig i planprosessen for å unngå misforståelser om hva utbygger må utrede, sier Ellen de Vibe.

- Spesielt må vi bli bedre på å formidle hva skiftene i ansvar betyr når vi leverer stafettpinnen videre. Dialog og kommunikasjon noe av det viktigste å jobbe videre med, sier de Vibe.

– Hvordan skal dere jobbe med det?

– Vi har i mange år har et storbrukerforum, men det har i stor grad blitt en informasjonsarena der vi har fortalt om hva som skjer. Nå skal vi få på plass et brukerforum der næringen skal benyttes aktivt for å kvalitetssikre våre rutiner. Det blir en form for brukerdesign-tilnærming, sier de Vibe.

Det svaret blir litt for enkelt, mener administrerende direktør Thor Olaf Askjer i Norsk Eiendom. Han mener det ikke er et mål i seg selv å snakke mer, men sørge for å snakke om de riktige tingene.

– Det er ikke bare å sette i gang samtaleforaer, så ordner dette seg. Man må gå litt i dybden og se på hva det er vi skal snakke om. Som Svein Prytz fra JM også påpekte, så er det viktig å få konfliktstoffet frem så tidlig som mulig. Vi må våge å snakke om vanskelige ting i en tidlig fase. Der er vi for dårlige i dag, mener Askjer.

Han mener undersøkelsen i seg selv kan bidra til mer effektive planprosesser.

– Det å gjennomføre analytiske målinger av planeffektivitet er i seg selv et verktøy for å oppnå raskere og bedre planprosesser, ifølge Thor Olaf Askjer.

Det er Oslo, Bærum, Drammen, Asker, Ullensaker, Skedsmo, Lørenskog, Oppegård og Ski er kartlagt i undersøkelsen.

Mens Asker og Lørenskog kommer henholdsvis best og dårligst ut på rangeringen til næringen, plasserer Oslo kommune seg nest nederst med middels karakterer.

Les også: Her er de best på planprosesser i Oslo-regionen

Undersøkelsen viser blant annet:

- Statlige innsigelser er en vesentlig årsak til forsinkelser.

- Utbyggerne må ta et tydeligere samfunnsansvar ved utforming av sine planforslag.

- Kommunene må legge bedre til rette for raskere planbehandling og mer fleksible planer.

- Omstendelig planprosess kan være en trussel mot god steds- og byutvikling

- Oslo-regionen er bedre enn Stavangerregionen og Bergensregionen.

- I Oslo-regionen kommer Asker best ut, mens Lørenskog kommer dårligst ut.

- Erfaringer fra Stavangerregionen viser at da man gjentok målingen etter to år, hadde samtlige kommuner forbedret sine resultater.

Det er Norsk Eiendom, Plan- og bygningsetaten i Oslo, NHO, EBA, Arkitektbedriftene, Rådgivende Ingeniørers Forening og NHO Oslo og Akershus som står bak undersøkelsen som er utført av Asplan Viak.

Hele rapporten kan du laste ned på Norsk Eiendoms nettsider.

Powered by Labrador CMS