Onsdag morgen skal fylkestinget i Innlandet behandle det omstridte forslaget om å legge ned seks skoler i fylket. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Omstridt skoleforslag opp til behandling

Onsdag klokken ni starter fylkestinget i Innlandet behandlingen av det omstridte forslaget om å legge ned flere skoler i fylket.

Publisert Sist oppdatert

Flertallspartiene i fylkestinget vil legge ned Skarnes videregående skole, Dokka videregående skole, skolested Dombås og Lom ved Nord-Gudbrandsdal videregående skule; skolested Flisa ved Solør videregående skole; og skolested Sønsterud der hele tilbudet skal flyttes til skolested Våler ved Solør videregående skole.

Nedleggelsene vil føre til at flere elever får lengre reisevei, og at flere vil måtte flytte på hybel, noe som har ført til flere og store protester. Det hjelper ikke at forslaget også innebærer bygging av flere internater.

Sterk motstand

Forslaget har møtt sterk motstand blant både politikere og lokalbefolkning, og flere lokale partilag tilhørende de tre flertallspartiene Arbeiderpartiet, Høyre og MDG har varslet at de vil legge ned sine lokallag som et resultat av konflikten. Flere lokalaviser har også skrevet at partiene allerede har begynt å få utmeldinger fra medlemmer.

I høst har elever, foreldre og andre støttespillere gått i fakkeltog, startet aksjonsgrupper og samlet underskrifter i håp om å endre utvalgets beslutning. Tirsdag var et par tusen samlet på Hamar i en siste innsats for å markere motstanden og prøve å få politikerne til å snu.

Lærere gikk til politisk streik på skoler, næringsdrivende i de berørte kommunene stengte sine butikker og forretninger for å være med i demonstrasjonen, og det ble holdt appeller.

Mindretall vil utsette

Mindretallet i fylkestinget har foreslått å utsette forslaget om å legge ned flere skoler. For å få dette til kreves 29 stemmer, men foreløpig består mindretallet av 27 stemmer. Dermed må to fra flertallspartiene som styrer Innlandet, altså Ap, Høyre og MDG, snu.

I fylkeshuset på Hamar ble det tirsdag kveld jobbet for å prøve å få utsatt behandlingen av forslaget. Det bekrefter Anne Lise Fredlund, SVs fylkesleder i Innlandet, overfor Dagbladet.

– Vi trenger at to stykker i flertallet snur. Og jeg håper at de finnes i salen i morgen, sier Fredlund, men ifølge flertallspartiene selv er dette nokså lite realistisk.

– Fylkestingsgruppa er valgt inn for å gjennomføre Innlandet Arbeiderpartis program og ellers vedtatt politikk. Det er det vi gjør nå, har Aps gruppeleder Mona Cicilie Stormoen tidligere sagt til Oppland Arbeiderblad.

Det samme gjelder Høyres gruppeleder Joakim Ekseth, som har sagt de kommer til å stemme slik de har forpliktet seg til i samarbeidsavtalen.

Kraftig språkbruk

Både på lokalt og nasjonalt plan har kritikken vært sterk. Lom-ordfører Kristian Frisvold (Bygdelista) kom mandag med en krigserklæring under kommunestyremøtet.

– Vi trenger ikke å være saklige lenger, vi kan gå etter person. Det betyr at alt er lov, sa Frisvold, som også sa at han har kontaktet journalister og bedt dem grave fram saker rundt fylkestingspolitikere fra Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Høyre, hvor han er medlem.

Frisvold har ikke villet gå tilbake på sine uttalelser, som har vakt fordømmelse både hos partikolleger, kommuneadministrasjonen og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Støre har også irettesatt sin egen justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), som har sagt at Aps fylkesordfører Thomas Breen har prostituert seg for å få makt sammen med Høyre. Heller ikke Mehl har ønsket å beklage uttalelsene.

Hennes partikollega Per Olaf Lundteigen (Sp) gikk også hardt ut tirsdag og sa at skolestriden kunne få konsekvenser for regjeringssamarbeidet med Ap. Dette ble imidlertid raskt tilbakevist av Sps parlamentariske leder Marit Arnstad.

LO-reaksjon

Sent tirsdag kveld kom også LO Innlandet med en uttalelse der de går imot forslaget som innebærer nedlegging av skoler, ifølge Dagbladet. I uttalelsen heter det blant annet:

«Nedlegging av skolesteder i distriktene (...) vil gi økte forskjeller. Sentraliseringen gjør utdanningstilbudet dyrere, og de som har dårligst råd, rammes hardest. Sentralisering gjør det mindre attraktivt å bo i Distrikts-Norge og vil bidra til fraflytting og oppsigelser».

Det er dårlig kommuneøkonomi og færre elever som er begrunnelsen for forslaget om å legge ned skolene. Innlandet har siden 2013 mistet omtrent 3500 VGS-elever, og de er ventet å miste ytterligere 3000 de neste årene, ifølge fylkeskommunen.

Innlandet er ikke det eneste fylket som vil legge ned skoler. Også i Buskerud, Østfold og Nordland er det forslag om å legge ned skoler, noe som også der har ført til protester.

Powered by Labrador CMS