Sentralbanksjef Ida Wolden Bache sa Norges Banks styringsrente trolig vil bli holdt uendret en «god stund» da hun la fram rentebeslutningen for august på under Arendalsuka torsdag.
Foto: Heiko Junge / NTB
Ingen rentekutt fra Norges Bank på «en god stund»
Norges Bank dras mellom fallende priser og behovet for å holde kronekursen oppe når den styrer rentepolitikken. – En skikkelig spagat, mener forbruksøkonom.
– Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Trolig holder vi renten på dette nivået en god stund fremover, sa sentralbankesjef Ida Wolden Bache da hun torsdag morgen la fram rentebeslutningen for august.
Sentralbanksjefen la fram beslutningen i et folkemøte under Arendalsuka torsdag morgen. Etter at beslutningen og begrunnelsen var lest opp, tok sentralbanksjefen også imot spørsmål fra salen.
– Det er jo litt annerledes enn det vanligvis er, men jeg synes jo det er interessant å få spørsmål fra andre enn pressen, sier Wolden Bache til NTB.
– En spagat
Rentebeslutningen er i tråd med hva økonomer hadde anslått på forhånd.
Norges Bank skriver i grunnlaget at rentebeslutningen er tatt i avveining mellom lav kronekurs på den ene siden og inflasjonen og arbeidsledigheten på den andre.
– Det er en reell spagat. Det er mange hensyn å ta. Nå skal ikke kronekursen egentlig ha noen betydning. Det er den økonomiske utviklingen som renten skal regulere. Men det er en veldig krevende situasjon, og det er mye usikkerhet for sentralbanksjefen, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til NTB.
Knyttes til kronen
Prisstigningen i juli endte på 3,3 prosent når energiutgiftene var trukket fra. Det var lavere enn hva Norges Bank hadde ventet, sier sentralbaksjefen. Sentralbankens oppgave er få inflasjonen ned til rundt 2 prosent, men det er mange faktorer som kan forstyrre denne glideflukten ned fra en prisstigning på over 7 prosent for to år siden.
– Med renten og de utsiktene vi nå ser for oss, så tror vi at vi vil lykkes med å få prisveksten tilbake til målet innen rimelig tid uten en kraftig oppgang i ledigheten, sier Ida Wolden Bache.
Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet frykter derimot at prisveksten vil bli liggende over målet på 2 prosent dersom de setter renten ned for tidlig. Derfor vil renten holde seg på 4,5 prosent i det banken kaller «en god stund».
Må ha tålmodighet
– En god stund framover er ikke en presis tidsangivelse, men vi har altså ingen nye prognoser til dette møtet. Det kommer vi tilbake til i neste rentemøte i september, sier sentralbanksjefen som under rentemøtet i juni ikke forespeilet noe rentekutt før nyttår.
Forbrukerøkonomen i Sparebank 1 sier beslutningen var akkurat som ventet.
– Sånn det ligger an nå, må bare folk smøre seg med tålmodighet og vente på det etterlengtede kuttet, som ser ut til å bli skjøvet enda lenger fram i tid. Det betyr at det fort kan bli 2025 før vi kan se det første rentekuttet, sier Gundersen til NTB.
Svekket krone
Mange har i Norge har hatt betydelig fall i disponible inntekter på grunn av den høye prisveksten og plutselig dramatisk økte renteutgifter. Norges Bank ser nå at folk igjen får økt kjøpekraft og at forbruk og sparing igjen er i ferd med å ta seg opp.
Banken påpeker også at en for høy rente kan bremse økonomien mer enn nødvendig. Samtidig vil den heller ikke utelukke en ny renteheving dersom prisveksten ikke går ned som ønsket.
«Siden forrige rapport har prisveksten vært lavere enn anslått, og arbeidsledigheten er litt høyere enn ventet. Forventningene ute til styringsrentene har falt. På den annen side har kronen svekket seg og er svakere enn lagt til grunn», skriver sentralbanken som begrunnelse for hvorfor de tror det er behov for å holde renten oppe en god stund framover.
Kronepåvirkning på prisvekst
Sentralbanken understreker at det er usikkerhet om den økonomiske utviklingen, og at de er særlig opptatt av utviklingen i kronekursen og hvilken virkning den kan ha på prisveksten.
Dersom norsk økonomi får en kraftigere oppbremsing, eller at det blir utsikter til at prisveksten kommer raskere ned mot målet enn hva anslagene tilsa i juni, tror Norges Bank at renten kan bli satt ned tidligere enn hva de da så for seg.