Økokrim-sjef Pål Lønseth sier målet er at selskapene selv rapporterer til Økokrim når de kommer over mistanker om korrupsjon, og at de nye retningslinjene skal legge til rette for at det vil lønne seg å melde fra.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Økokrim-sjefen vil skjerpe bøtene i korrupsjonssaker
Norske selskapet slipper for billig unna korrupsjon i utlandet. Nå vil Økokrim-sjef Pål Lønset ha høyere bøter for slik kriminalitet.
– Vi har synspunkter på at nivået bør bli høyere, sier Pål Lønseth til Dagens Næringsliv.
– Jeg tror det er viktig med avskrekkende elementer i straffenivået. Det er viktig å markere et så alvorlig lovbrudd med et høyere nivå enn det som utmåles tradisjonelt i Norge, sier han.
Justis- og beredskapsdepartementet har gitt nettopp Økokrim i oppdrag å lage retningslinjer for beregning av bøter og inndragning i straffesaker som gjelder bestikkelse i utlandet.
Bakgrunnen er en anbefaling fra OECD. Her bes Norge å klargjøre hvordan bøter og inndragningsbeløp blir fastsatt, gi mer informasjon til offentligheten om hvordan beløpene blir beregnet, og å offentliggjøre så mye informasjon som mulig om vedtatte forelegg.
I dag er slik informasjon som regel unntatt offentlighet, men Lønseth mener at vedtatte forelegg bør offentliggjøres i størst mulig grad.
Yara er det norske selskapet som er ilagt det høyeste forelegget for bestikkelser i utlandet: I 2014 måtte selskapet betale 295 millioner kroner for korrupsjon i Libya, India og Russland.