Økokrim frykter mer korrupsjon

Økokrim mener at korrupsjon utgjør en svært høy trussel i Norge. Selv om aksepten for denne type kriminalitet har minket, har ikke det ført til mindre korrupsjon.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

I sin trusselvurdering for økonomisk kriminalitet og miljøkriminalitet for de neste to årene, fastslår Økokrim at korrupsjonen ikke har minket de siste årene.

– Vi har ingen indikatorer på at det blir mindre korrupsjon enn det har vært tidligere, og det er bekymringsfullt, sier Økokrim-sjef Trond Eirik Schea til NTB.

Samtidig påpeker han at korrupsjon i likhet med annen økonomisk kriminalitet er et uoversiktlig felt.

Store mørketall
– Vi vet at det er store mørketall. Mange lovbrudd kommer ikke til overflaten, så vi kan ikke bare telle anmeldelser. Vi kan bare måle ut ifra det vi ser og hører, men vi er rimelig sikre på at det i alle fall ikke er blitt mindre korrupsjon, sier han.

Samtidig ser Økokrim en positiv utvikling når det kommer til moralen rundt denne type kriminalitet.

– Samtidig har folk nå fått en større bevissthet rundt skadevirkningene av korrupsjon, og vi har fått på plass normene slik at alle er enige om at dette er feil, sier han.

Økokrim-sjefen vil ikke kommentere hva som skal til for å få bukt med denne kriminaliteten.

– Vi konstaterer bare at bildet ser slik ut nå, så får det være opp til politikere og andre å diskutere hva som kan gjøres. For oss i Økokrim er det i alle fall ikke grunn til å slappe av, sier Schea.

Viktig velstand
Også når det kommer til skattekriminalitet, avgiftskriminalitet og trygdeavgifter lyser det rødt i Økokrims rapport. Ifølge beregninger unndras det over 130 milliarder skattekroner årlig.

– Dette er penger som skulle gått til offentlige velferdsgoder, og det burde bekymre. Når små og store skattesvik har et slikt omfang, er det ikke grunn til å skryte av skattemoralen, sier Schea.

I rapporten påpekes det at Norge har blitt et samfunn hvor jaget etter større egenfortjeneste er sosialt akseptert. Økokrim vurderer sosial dumping som den største trusselen innen arbeidsmiljøkriminalitet, og at det virker å være en økt organisering rundt utnyttelse av arbeidstakere.

– Vi har en kultur med fokus på materiell velstand, og slikt som sosial dumping har blitt et veldig relevant fenomen i Norge i dag. Alle som kjøper billig arbeidskraft, burde ta mer ansvar på dette feltet, sier Schea.

Ifølge Økokrim er det fortsatt en økende profesjonalisering innen økonomisk kriminalitet og miljøkriminalitet.

Powered by Labrador CMS