OBOS-prisene flatet ut i juni. Bildet er fra OBOS' utbygging på Ulven. Foto: OBOS
OBOS-prisene flatet ut i juni. Bildet er fra OBOS' utbygging på Ulven. Foto: OBOS

OBOS-prisene opp 0,1 prosent i Oslo

For brukte OBOS-boliger steg prisene med 0,1 prosent fra mai til juni i Oslo. Prisene var uendret på landsbasis, opplyser boligbyggelaget.

– Nyboligsalget er fortsatt lavt, men er opp fra det rekordlave nivået i fjor, melder OBOS.

– OBOS-prisene flatet ut i juni etter sterk oppgang i mai. Prisene har steget hver måned i år med unntak av i april. Det var ventet at prisene skulle flate ut i juni, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i en melding fra OBOS.

– Prisutviklingen i juni i Oslo ble likevel noe sterkere enn vanlig i juni, da prisene i snitt har falt i juni de siste ti årene. OBOS-prisene pleier å stige mye de første månedene av året. Hittil i år er oppgangen i hovedstaden på 9,0 prosent, som er litt sterkere enn snittet for de siste ti årene, skriver i OBOS i meldingen.

– Det er overraskende mye - gitt de mange rentehoppene vi har hatt, sier Monsvold.

Videre melder OBOS følgende:

  • I snitt har prisene i Oslo falt med 0,4 prosent i juni de siste ti årene.
  • De ti siste årene har prisveksten fra desember til juni i snitt vært på 8,0 prosent i Oslo.
  • De tolv siste månedene har prisene i Oslo økt med 2,5 prosent.
  • På landsbasis har prisene steget 2,1 prosent de tolv siste månedene.
  • Kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger var 81.132 kroner i Oslo i juni, og 70.006 kroner på landsbasis.

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.

Det ble solgt 12 prosent færre OBOS-boliger i Oslo i juni i år enn i juni i fjor, og det var også 12 prosent lavere enn snittet for juni de siste fem årene, ifølge meldingen.

– Bruk av forkjøpsretten var lavere i juni enn i mai. I Oslo ble den benyttet 29,6 prosent i juni mot 33,1 prosent i mai. I juni i fjor benyttet 28,5 prosent forkjøpsretten. Omsetningstiden var lav i juni, skriver OBOS. 

Ifølge OBOS mener Monsvold dette viser at det er god fart i markedet for brukte OBOS-boliger i hovedstaden fortsatt, men at det som ventet har roet seg litt inn mot sommeren.

– Utflatingen i prisene i juni kan ha vært påvirket av at bruktboligtilbudet økte gjennom mai. Nå antas både tilbud og etterspørsel å roe seg ned i juli, før aktiviteten og prisene tar seg opp igjen i august. Utover høsten antas prisene å flate ut eller falle noe i tråd med normalt sesongmønster før prisene på nytt ventes å skyte fart i 2025, sier Monsvold.

Stabile renter, god lønnsvekst, stor grad av jobbtrygghet og lavere vekst i levekostnadene har gjort boligkjøperne mindre usikre på egen økonomi framover.

– Mer optimisme blant husholdningene både når det gjelder egen økonomi og forventingene til økte boligpriser ett år fram, trekker også opp. Det samme gjør høy befolkningsvekst kombinert med svært lite boligbygging, sier Monsvold.

Hans Anders Skjølberg, administrerende direktør i OBOS Eiendomsmeglere, sier den flate prisutviklingen i juni er som ventet.

– Våre meglere har meldt om høy aktivitet, og vi har solgt flere boliger enn juni i fjor. Vi forventet en utflating på pris så sånn sett kom dette inn som forventet for oss. Det har gått unna de siste ukene i juni og vi forventer en god start på juli, særlig i Oslo. Året så langt har vært sterkere enn forventet, sier Skjølberg i meldingen.

For å kunne senke terskelen for førstegangskjøpere venter OBOS på en lovendring som skal gjøre det mulig å selge flere boliger med Deleie. Samtidig utvikler OBOS nå et konsept hvor det er mulig å kjøpe seg en eierandel i bokollektiv framover, ifølge meldingen.

– Den lave boligtilførselen de kommende årene kombinert med at boligetterspørselen er på vei opp, kan føre til prispress. Det er bekymringsfullt med tanke på førstegangsetablerernes mulighet til å skaffe seg bolig, sier Monsvold.