Christine M. Karlsen har tatt over som daglig leder av Lavenergiprogrammet. Hun skal lose programmet gjennom sitt siste leveår.
Foto: Lavenergiprogrammet
Nyansatt sjef i Lavenergiprogrammets siste år
Lavenergiprogrammet er inne i sitt siste år. 2017 blir spesielt, innrømmer den nyansatte daglige lederen, Christine M. Karlsen.
Karlsen tok over stillingen som daglig leder i Lavenergiprogrammet etter Guro Hauge den 1. desember.
Men rollen er likevel ikke helt ukjent for den nye lederen.
– Jeg har hatt stillingen som fungerende daglig leder i flere omganger når Guro har vært ute i permisjon, så helt nytt er det ikke, nei, sier Karlsen til Byggeindustrien.
Likevel blir det et år utenom det vanlige å skulle lede en organisasjon som er på oppsigelse i 2017.
Ti år
Lavenergiprogrammet er et tiårig samarbeid mellom statlige etater og byggenæringen der målet er å øke kompetansen om energieffektivisering og omlegging til fornybare energikilder.
Organisasjonen ble etablert i 2007, og om tolv måneder er det altså slutt.
– Noe av det viktigste vi kommer til å jobbe med i 2017 er å sørge for en god videreføring av det arbeidet som er blitt lagt ned i løpet av disse årene, slik at vi ikke mister den kunnskapen vi har bygd opp. Vi har et godt samarbeid med Direktoratet for byggkvalitet, som har fått overført en del ansvar rundt miljø og energi, og vi jobber tett med dem for å bygge opp satsingen deres, sier Karlsen.
– Hva er den største utfordringen med å lede en organisasjon som skal legges ned?
– Det kan være utfordrende å få folk til å bli værende ut tida. Og så er det jo mye morsommere å være med å bygge opp noe enn å bygge ned. Nettopp derfor blir arbeidet med direktoratet og den satsingen de skal i gang med, veldig viktig i sluttfasen, mener Karlsen.
Formidling og praksis
Hun mener programmet har oppnådd mye i løpet av sine ti leveår.
– Vi har jobbet mye med formidlig, særlig til håndverkere som kan være vanskelig å nå. De er ikke på konferanser, og leser ikke tykke rapporter. Derfor har vi jobbet mye med pedagogisk fremstilling og at ting skal være lett tilgjengelig for folk ute på byggeplass og elektronisk. Det er mye teori i fine rapporter som vi prøver å omsette i praksis, sier Karlsen.
– Blir det et tomrom når programmet forsvinner?
– Det vil alltid være behov for å øke kompetansen. De små kursene som vi har holdt – gjerne i samarbeid med for eksempel byggevarehandelen som har et nettverk på plass for å nå håndverkerne – tror jeg det alltid være interesse for. Nye krav og regler vil alltid skape et behov for ny input, og da er praktiske kurs nyttig, sier Karlsen.
– Det er ikke mange som orker å lese bruksanvisningen før man støter på et problem, og akkurat slik er det for mange de utførende i næringen også. Vi trenger noen som kan svare ut de praktiske utfordringene, mener hun.
2.000 på kurs
En omfattende praktisk kursserie programmet gjennomførte over hele landet i fjor, viser at interessen er stor blant håndverkerne.
Lavenergiprogrammet gjennomførte en kursserie i forbindelse med de nye energireglene som trådte i kraft for fullt fra 1. januar. Kursene ble raskt fulltegnet, og en ny runde skal gjennomføres i år.
– Vi hadde over 2.000 håndverkere på kurs i fjor, men likevel fikk vi ikke plass til alle. Vi fikk også tilbakemeldinger på at vi burde hatt flere kurs i nord, så det har vi tatt hensyn til i 2017, sier Karlsen.