Ny entreprenørkjempe ser dagens lys
Det skjer innimellom at vi ser endringer blant sammensetningen av de større aktørene i næringen, men det hører helt klart med til sjeldenhetene at to så store entreprenører slår seg sammen som det vi nå ser med Betonmast og Hæhre Isachsen Gruppen.
Denne artikkelen er over fem år gammel
Det har vært flere epoker med store konsolideringsprosesser byggenæringen, og kanskje da spesielt blant entreprenørene. I enkelte perioder har oppkjøpene vært mange og store, som da også har skapt nye sammenslutninger som har utviklet seg videre og blitt tunge aktører. Enkelte har gjort dette over lengre perioder, mens andre har vokst raskt – med ulik grad av suksess. Det er også helt klart slik at vi nå er inne i en tid der vi ser at størrelse og økonomiske muskler har en stadig viktigere betydning om man skal klare å konkurrere om de større jobbene. Vi har over tid gått mot stadig flere store kontrakter og mer bruk av totalentrepriser, noe som krever at selskapene i næringen har bygget seg opp en bred kompetanse innen en rekke felter, ikke minst innen anbud og kontraktsforhold.
Vi tror at vi vi nå kan være i ferd med å gå inn i en ny periode med en betydelig konsolidering i næringen - mange må rett og slett bygge seg opp i størrelse for å henge med i konkurransen om de største jobbene. Men det er nok også slik at det ikke er alle som hverken ønsker eller å klarer å henge med på denne karusellen.
Når det gjelder fusjonen mellom Betonmast og Hære Isachsen Gruppen er dette to like store parter som har valgt å slå seg sammen. Det er likevel få overlappende kompetanseområder slik at de vil kunne stå sterkere samlet enn hver for seg. Betonmast har hatt ønsker å komme inn på anlegg og Hæhre/Isachsen (som ble fusjonert sommeren 2015) har ønsket å komme sterkere inn i byggsektoren. Nå blir de et av byggenæringens største konserner, og det er nok mange i næringen som spent vil følge med på den videre ferden. Disse to konsernene har de senere årene vært gjennom en stor utvikling med kraftig vekst, og de legger heller ikke skjul på at dette skal fortsette med uforminsket stryke. Dette er også to selskaper med sterke kulturer og mange lojale ansatte – og det blir dermed en viktig oppgave for den nye konsernledelsen å bygge opp en felles identitet og kultur. Historien viser at de som klarer dette vil ha store muligheter for å lykkes – mens de som slurver med nettopp dette kan få det vanskeligere.
Nyheten om fusjonen vil opplagt slå ned som en stor nyhet i næringen – og mange vil nok følge spent med på hvordan den videre utviklingen blir. Så får vi se hvor langt opp på Byggeindustriens liste over «De 100 største» de etter hvert vil havne.