Einar Haakaas, Jonas Bals, Christian Aarhus og Frode Aga diskuterer mafiamalere i episode 2 av podkasten "Byggeplassen".

Ny Byggeplassen-podkast: «De kriminelle kan stille med en trailer full av maling og arbeidere»

Når tidspresset er stort og man trues av dagbøter, er det lett å la seg friste av useriøse selskaper som kan ta jobben raskt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Det mener tidligere Aftenposten-journalist og forfatter av boka «Svartmaling», Einar Haakaas.

Sammen med fagforeningsmann og tidligere Støre-rådgiver, Jonas Bals, er han gjest i podkasten «Byggeplassen» der kriminelle nettverk i norsk byggenæring er tema.

Blant annet forteller journalisten og forfatteren om hvordan et Facebook-bilde en kosovo-albansk kriminell badende med en Corona i hånda, ble inngangen til en større opprulling i Aftenposten.

– Det var jo et magisk bilde som representerte ganske mye i måten han både lå og var på. Men forut for dette bildet så har et firma med 30-40 millioner kroner i omsetning, og 30-40 ansatte gått konkurs. Vi fant også et bilde av personen som angivelig skulle ha ledet firmaet, der hun sitter naken med en sneip i kjeften. Det viste seg at hun var rusmisbruker i Oslo og bodde på hospits. Vi skjønte jo ganske raskt at hun ikke kunne ha ledet dette selskapet, sier Einar Haakaas i podkasten.

– Kynisk grådighet

Det viser seg at det er den badende mannen, Musa Gerbeshi, og broren Isa Gerbeshi som har ledet dette malingsselskapet og en haug med andre selskaper som blant annet har gjort jobber på Stortinget, på Radiumhospitalet og i Operaen i Bjørvika.

– Det spesielle er at historien om Gerbeshi-klanen også forteller historien om den kyniske grådigheten som råder i deler av næringen, mener Haakaas.

Han snakker også om hvorfor nettopp malerbransjen trekkes frem som en av verstingfagene innenfor kriminalitet i byggenæringen.

– Man kan tenke seg prosjektledernes situasjon. De er kanskje på slutten av prosjektet, de har dårlig tid, er truet av dagbøter, og har mulighet for bonus. Så står malingsjobben igjen og den må de få gjort fort. Det er da det disse kriminelle kan komme med en trailer full av maling og en trailer full av arbeidere og gjøre jobben i løpet av helga. Og da er det ganske fristende å ty til den type folk, sier Haakaas og legger til at problemstillingen ikke er ny.

– Problemet er for så vidt gammelt. Jeg husker jo på 80- og 90-tallet hvor det var prosjektledere på byggeprosjekter som fikk en sydenreise for seg og kona, eller en bil billig. Det var mange sånne typer «gaver» for at bedrifter skulle komme inn på byggeplassen, sier han.

– Deprimerende utvikling

Jonas Bals, som selv har fagbrev som maler, synes utviklingen innenfor faget hans har vært et trist skue.

– Jeg har fulgt dette på tett hold og synes det er ganske deprimerende å se hvordan et fag, og etter hvert også en hel bransje som var preget av høy yrkesstolthet, gode lønns- og arbeidsvilkår og stolte fagarbeidere, på kort tid mer eller mindre ble overtatt av kriminelle aktører, sier han.

– Da jeg var ute og drakk kaffe med en av de gamle malermesterne mine for en tid tilbake fortalte han at han møter eks-malere overalt. Han går jo rundt med malerklærne sine, og overalt kommer det folk bort til ham og sier hvorfor de har slutta og ikke orker å prøve lenger, sier Jonas Bals.

Fremtidshåp

Men de to gjestene i «Byggeplassen» også snakker også om fremtidshåp for byggenæringen og for malerbransjen, ting som er på bedringens vei og hvorfor det var et sjakktrekk å kalle i konsernsjefene hos to store entreprenører til avhør på Grønland politistasjon da en av de største arbeidslivskrim-sakene «Operasjon Svartmaling» til Oslo-politiet var under opprulling.

Du kan abonnere på podkasten via din podkast-app på telefonen.

Du kan også lytte til podkasten fra din PC her.

Mobilvennlig tilgang til podkasten finner du her.

Powered by Labrador CMS