Store nedbørsmengder sendte elva ut over sine bredder. Det førte til store skader på hus og eiendommer i Flåm denne uken. NVE mener strengere regulering av vassdraget ville ha gjort flommen mye mindre.

NVE ønsker strengere regulering av vassdrag

Hyppigere ekstremvær gjør stadig flere byer og bygder utsatt for flom. Det kan føre til mer vannkraftutbygging i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) mener at flommen i Flåmselva kunne ha blitt kraftig redusert med regulering, skriver Nationen.

– Høstens flomtopp i Flåmselva ville vært redusert med 10-15 prosent, sier avdelingsdirektør Rune Flatby i konsesjonsavdelingen hos NVE.

Det betyr at flommen ville blitt redusert fra 200-årsflom til 50-årsflom. Men Stortinget sa i 2009 nei til regulering av Vindedalselva, en sideelv til Flåmsvassdraget, som Aurland kommune og E-Co vannkraft hadde søkt om.

Olje- og energiminister Trond Lien (H) sa fredag at det er viktig å se på mer regulering. Han mener at kombinasjonen av flomsikring og vannkraftutbygging vil være å «slå to fluer i en smekk».

Når flomhyppigheten og ekstremnedbøren øker, vil flomhensyn veie tyngre i vurderingen av konsesjonssøknader hos NVE.

– Overføring av vann fra uregulerte vassdrag til magasiner i andre vassdrag, som planen var i Flåm, kan gi økt flomsikring, sier han.

Leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet frykter at dette kan føre til at det totale trykket på norsk vassdragsnatur vil øke.

– Dersom flomhensyn veier tyngre, må man i større grad enn i dag spare de mindre flomfarlige elvene, understreker han.

Powered by Labrador CMS