Store nedbørsmengder sendte elva ut over sine bredder. Det førte til store skader på hus og eiendommer i Flåm denne uken. NVE mener strengere regulering av vassdraget ville ha gjort flommen mye mindre.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
NVE ønsker strengere regulering av vassdrag
Hyppigere ekstremvær gjør stadig flere byer og bygder utsatt for flom. Det kan føre til mer vannkraftutbygging i Norge.
Denne artikkelen er over ti år gammel.
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) mener at flommen i Flåmselva kunne ha blitt kraftig redusert med regulering, skriver Nationen.
– Høstens flomtopp i Flåmselva ville vært redusert med 10-15 prosent, sier avdelingsdirektør Rune Flatby i konsesjonsavdelingen hos NVE.
Det betyr at flommen ville blitt redusert fra 200-årsflom til 50-årsflom. Men Stortinget sa i 2009 nei til regulering av Vindedalselva, en sideelv til Flåmsvassdraget, som Aurland kommune og E-Co vannkraft hadde søkt om.
Olje- og energiminister Trond Lien (H) sa fredag at det er viktig å se på mer regulering. Han mener at kombinasjonen av flomsikring og vannkraftutbygging vil være å «slå to fluer i en smekk».
Når flomhyppigheten og ekstremnedbøren øker, vil flomhensyn veie tyngre i vurderingen av konsesjonssøknader hos NVE.
– Overføring av vann fra uregulerte vassdrag til magasiner i andre vassdrag, som planen var i Flåm, kan gi økt flomsikring, sier han.
Leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet frykter at dette kan føre til at det totale trykket på norsk vassdragsnatur vil øke.
– Dersom flomhensyn veier tyngre, må man i større grad enn i dag spare de mindre flomfarlige elvene, understreker han.