Trine Dyrstad Pettersen i Byggevareindustrien.
Trine Dyrstad Pettersen i Byggevareindustrien.

Norsk byggevareprodusent leverte heldigital EPD

Nå kan Byggevareindustriens forening og Spenncon presentert en maskinlesbar EPD.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Ifølge partene skal dette være verdens første maskinlesbare EPD i henhold til standarden NS-EN ISO 22057, som er en ny europeisk og internasjonal standard som forenklet kan beskrives som datamalen for EPD-data, og som inngår som et egenskapssett i den komplette produktdatamalen (PDT).

– Norge er langt framme når det gjelder utvikling og bruk av EPDer. I tillegg er vi i front når det gjelder digitalisering av informasjon om bygg og byggevarer, og utvikling og bruk av BIM. Det er derfor spesielt gledelig at verdens første EPD i henhold til denne standarden kommer fra en norsk byggevareprodusent så raskt etter at standarden ble vedtatt, sier Anne Rønning fra Norsus i en pressemelding. Hun har ledet arbeidet med standarden.

– For Byggevareindustrien og norske byggevareprodusenter er det viktig at standarden blir tatt i bruk så raskt som mulig, da flere og flere aktører etterspør klimadata for byggevarer inn i sine digitale systemer, sier Trine Dyrstad Pettersen, som er teknisk sjef i Byggevareindustrien og leder for utviklingen av de maskinlesbare EPDene.

– Da resultatet av standarden forelå i 2022, så vi det som et naturlig første steg å ta tak i EPD-generatorene fra lca.no der EPD-informasjonen allerede foreligger digitalt, og videreutvikle disse i henhold til NS-EN ISO 22057. Så tenkt, så gjort med finansiering fra Byggevareindustrien, Betong Norge, EBA, Bergindustrien, Norske trevarer, Betongfokus, Elektroforeningen, EPD-Norge og betydelig egeninnsats fra lca.no, utdyper Dyrstad Pettersen.

I tilknytning til arbeidet med EPD-generatorene videreutvikler også EPD-Norge sitt system slik at både EPDer utviklet av EPD-generatorer, men også manuelle EPDer kan presenteres i et format etter denne standarden.

Hun peker på at digitale klimadata er en viktig forutsetning for reduserte klimagassutslipp og mindre ressursbruk basert på bedre, raskere og billigere analyser.

– Ved at EPD-data og andre produktdata formidles med samme struktur og digitale språk, vil flyten av produktdata kunne foregå uten tidkrevende manuell punching og tilpasninger i databaser. På denne måten vil både produsenter og brukere av EPD-data og andre produktdata spare mye tid, samtidig som man er sikret at dataene ikke endres underveis. Dette betyr at EPDer kan eksempelvis knyttes til produkter i NOBB automatisk, og ikke manuelt som frem til nå, sier Dyrstad Pettersen.

Alle EPDer som lages gjennom EPD-generatorer fra lca.no leveres nå med NS-EN ISO 22057-format. Noe som betyr at antallet heldigitale EPDer vil kunne stige raskt.

– Nå er det viktig at alle aktører som har en rolle enten knyttet til utvikling, bruk eller formidling av produktdata trekker i samme retning ved å benytte standardiserte formater og tilpasser sine systemer etter produktdatamal-formatet og NS-EN ISO 22057, sier administrerende direktør i Byggevareindustriens forening, Jøns Sjøgren.

Det har blitt avholdt flere møter og workshops for å diskutere hvordan EPDene skal brukes mest mulig effektivt i den digitale verdikjeden.

– I arbeidet med EPD-generatorene har vi hatt god kontakt med hele verdikjeden. Erfaringene så langt er at mange sentrale aktører nå trekker i samme retning og ser nytteverdien av å benytte standardiserte digitale formater, sier Dyrstad Pettersen.

– Vi i Spenncon er ekstra stolte av å være først ute med heldigitale EPDer gjennom vår oppgraderte EPD-generator. Vi jobber nå sammen med Betong Norge for å videreutvikle den digitale løsningen mellom lca.no og Tekla Structures til NS-EN ISO 22057-formatet der det samlede klimagassavtrykket for leveransen beregnes med bakgrunn i BIM-modellen og heldigitale EPD-data, sier administrerende direktør Kathrine Lyngstad i Spenncon.

Powered by Labrador CMS