Mer boligbygging, gode salgstall, tøffe endringer og lojale forhandlere. Boligkjeden Norgeshus har lagt bak seg spennende år, og tror på et stort løft i 2016.
Fakta: Norgeshus- Landsdekkende boligkjede som ble etablert i 1988 av gründeren Dagfinn Båtvik.- Hovedkontoret ligger i Melhus i Sør-Trøndelag, og har over 50 ansatte.- Har 101 forhandlere som selger og bygger eneboliger, leiligheter, hytter, næringsbygg og offentlige bygg.- Norgeshus inngår sammen med Norgeshus Eiendom i Norgeshus gruppen som eies av brødrene Dag Runar og Benn Asgeir Båtvik samt søsteren Kjellrun Båtvik Haagensli.
- Det har skjedd veldig mye det siste året. Vi har hatt en solid vekst i boligbyggingen, og en god vekst i omsetningen. Det er kjempegøy, sier Dag Runar Båtvik, administrerende direktør i Norgeshus.
Han innledet fredag den årlige Norgeshuskongressen foran nærmere 300 deltagere i salen på Scandic Hotell Forus i Stavanger.
Annonse
- Det er den nest største kongressen vi noen gang har hatt. De siste årene har det vært rundt 250 deltagere, men i år er det 293. Det er kjempebra. Det eneste året det var flere på kongressen var i 2013. Da hadde vi jubileum, så da kom det over 300, sier Båtvik til Byggeindustrien.
900 boliger
Og norgeshussjefen hadde hyggelige tall å vise fram for alle de frammøtte.
Boligkjeden igangsatte nemlig i fjor nesten 890 boliger og 78 hytter. Det er en klar vekst fra året før, da de igangsatte 735 boliger. Boligmiksen i fjor var på 50 prosent eneboliger, 16 prosent småhus og 34 prosent leiligheter.
- Det er gode tall, og vi har veldig tro på at 2016 vil innebære nok et løft. Vi har tro på fortsatt økt omsetning og flere forhandlere, sier Båtvik.
Hyller forhandlere
Den landsdekkende boligkjeden har i alt 101 forhandlere som selger og bygger eneboliger, leiligheter, hytter, næringsbygg og offentlige bygg. Til sammen omsatte de for vel 2,2 milliarder kroner i fjor, som er en økning på rundt fem prosent fra året før.
- For fem år siden sa vi at sunn økonomi er en forutsetning for at vi skal drive med nyboligbygging i framtiden. Hver og en forhandler må jobbe for å opparbeide overskudd. Klarer man det, er det langt lettere å takle en eventuell nedtur. Det vil gi trygghet til kundene, leverandørene og ansatte, sier han.
Båtvik sier det er langt ifra en selvfølge at forhandlere tenker slik.
- Mange har tenkt at alt er greit så lenge man kan betale lønn, og ofrer ikke en tanke til overskudd. Det har vi nå begynt å snakke høyt om. Samtidig hyller vi de forhandlere som får det til, sier han.
Sunn økonomi
Og ifølge Båtvik har tydeligvis strategien fungert. Over 60 medlemmer har så langt rapport om resultat på i snitt 7,3 prosent.
- Det er fantastiske tall. Tidligere år har det samme tallet hvert på rundt 5 prosent, så det er en klar forbedring. I alt 14 forhandlere hadde over 10 prosent, sier han og legger til:
- Det viser at det er sunn og god økonomi i å være norgeshusforhandler. Det bidrar også til trygge arbeidsplasser og det er viktig for meg som sjef i Norgeshus, sier han.
Lojale forhandlere
Båtvik forteller at boligkjedens mest krevende prosess i fjor var da de avsluttet et 14 års samarbeid med innkjøpssamarbeidspartneren Byggeriet. Norgeshus startet heller opp en 3-årig avtale med Optimera.
- Det var en tøff prosess. En berg-og-dalbane, men vi gikk over til Optimera fordi de var best på pris, innkjøpsbetingelser og innovasjon. Vi er godt fornøyd så langt, sier han, og legger til:
- Alle av forhandlerne er godt i gang med å handle av dem. I alt er det blitt kjøpt inn for rundt 50 millioner kroner. Vi forventer å handle for i alt 1,2 milliarder i løpet av 3-årskontraktens utløp.
Ifølge Båtvik opplevde de imidlertid et stort «trøkk» fra Mestergruppen da de besluttet å avslutte samarbeidet.
- De ville beholde forhandlerne, men resultatet ble at nesten alle støttet oss. Det viser at vi har trofaste forhandlere som har tro på at de er med i en av de ledende boligkjedene i landet, og ønsker å bli der. Den lojaliteten er det største som jeg opplevde i fjor, sier han.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
- Tøft valg
Salgsdirektør Jan Rostad i Optimera sier også han er imponert over den lojaliteten som forhandlerne har vist.
- Det er fantastisk gøy at de valgte oss, og prosessen har gått over all forventning så langt. Nå skal vi være framoverlente og kjøre på. Samtidig skal vi tenke langsiktig og være tilliten verdig, sier han.
Rostad sier det var tøft av Norgeshus å ta det valget de gjorde.
- De kutter et mangeårig samarbeid, og over 100 forhandlere skal nå gå over til et nytt konsept med nye systemer. Det kommer ikke til å gå helt problemfritt, men det blir veldig bra når alle lærer å bruke de, sier han.
Begivenhetsrikt år
Norgeshussjefen sier han håper kongressen i Stavanger vil bidra til at forhandlerne får ny energi til å fortsette den positive trenden.
- Jeg håper resultatet av kongressen blir at forhandlerne drar hjem med ny energi og ny giv. Hensikten er at de skal få faglig påfyll og i tillegg ha det hyggelig sosialt. Vi møtes nærmest som gamle venner. Samtidig håper vi de får noen a-ha opplevelser av de ulike nyhetene som blir presentert, sier han.
Nyhetene står nemlig i kø under årets kongress.
- Vi skal bant annet lansere en ny hyttekatalog. Det er alltid gøy. I tillegg blir det foredrag om økt satsing på kommunal boliger, og nye hytteløsninger, sier Båtvik.