Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) presenterte fredag innholdet i årets stortingsmelding om forvaltningen av Statens pensjonsfond. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) presenterte fredag innholdet i årets stortingsmelding om forvaltningen av Statens pensjonsfond.

Norges Bank skal vurdere om oljefondet kan investere i unoterte aksjer

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (SP) har bedt Norges Bank utrede om oljefondet skal få tillatelse til å investere i unoterte aksjer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Finansministeren la fredag fram resultatet for Statens pensjonsfond, både innland og utland. Da sa han også at Norges Bank var bedt om å utrede om Statens pensjonsfond utland (oljefondet) bør få utvidet adgang til å investere i unoterte selskaper.

I dag kan SPU sette penger i unotert eiendom og unotert infrastruktur for fornybar energi, men har ut over det ingen adgang til å investere penger i andre former for virksomheter som ikke er børsnotert. Etter innspill fra Sverdrup-utvalget i fjor, ber regjeringen Norges Bank utrede ulike sider ved å åpne for slike investeringer.

– I sitt høringsinnspill viser Norges Bank til at en stadig større del av den globale verdiskapingen skjer i selskaper som ikke er børsnoterte, skriver Finansdepartementet.

I dag utgjør oljefondet over 14.000 milliarder kroner. Avkastningen i fjor var negativ på 14 prosent sammenlignet med året før. Likevel eier fondet nesten 1,5 prosent av alle børsnoterte selskaper i verden.

– Er det en god økonomisk utvikling, er det bra for fondet, men er det en dårlig økonomisk utvikling, ja så følger det også. I dag er det nesten utrolig å tenke på at nesten uansett hvor du drar, så eier oljefondet 1,5 prosent av alle selskapene på det stedet. Det eier vi sammen og skal danne grunnlaget for videre finansiering av vårt velferdssamfunn, sa Vedum.

Powered by Labrador CMS