President Donald Trump varslet økte tollsatser på stål og aluminium. Hvis EU svarer med generelle sikringstiltak, kan Norge bli hardt rammet. Foto: Ben Curtis / AP / NTB

Norge kan bli hardt rammet av EU-svar på amerikansk toll

Hvis EU svarer USA med økt toll og sikringstiltak på aluminiumsimport, kan Norge bli hardt rammet. Men vi har gode sjanser til å få unntak, ifølge ekspert.

Publisert Sist oppdatert

– Det er med god grunn vi er redde for at EU skal innføre generelle sikringstiltak på aluminium, siden Norge eksporterer veldig mye aluminium til EU, sier analytiker Varg Folkman ved tankesmia European Policy Centre (EPF) til NTB.

President Donald Trump kunngjorde natt til tirsdag norsk tid at han skal innføre straffetoll på 25 prosent på stål og aluminium. Grepet omfatter all import av disse materialene og er ikke rettet mot spesifikke land.

– Tollsatser 2.0 på stål og aluminium vil sette en stopper for utenlandsk dumping, øke innenlandsk produksjon og sikre våre stål- og aluminiumindustrier som ryggraden og bærebjelkene i USAs økonomiske og nasjonale sikkerhet, sa Trump handelsrådgiver Peter Navarro under et møte med pressen ifølge Reuters.

Et av problemene sett med norske øyne er at det produseres for mye stål og aluminium globalt. Det innebærer at varer som ikke finner veien inn i USA fordi Trump stenger markedet, vil oversvømme det europeiske markedet. EU kan derfor komme til å møte en slik situasjon med å innføre generelle sikringstiltak for å beskytte sin egen industri, ifølge Folkman.

Muligheter for unntak

Han mener imidlertid det er mulig for Norge å forhandle fram et unntak fra eventuelle mottiltak fra EU, på linje med unntaket vi fikk på stål i 2018. Det ble nylig forlenget til 2026, slik at norsk ståleksport trolig ikke blir omfattet hvis EU skulle svare med å sette opp høyere tollbarrierer for stål.

Men stål utgjør en relativt liten del av den norske eksporten til det europeiske markedet. Aluminium utgjør en betydelig større andel.

– Det blir jo opp til EU og hvor vennlig innstilt de er til oss. Da Norge fikk unntaket for stål i 2018, var det delvis fordi den norske ståleksporten til EU var relativt liten. Men Norge selger ganske mye aluminium, så det kan være at man gjør en litt annen vurdering der, poengterer Folkman.

På spørsmål fra NTB ville en talsperson fra EU-kommisjonen mandag ikke svare på om Norge og de andre EØS-landene vil få unntak.

– Jeg vil ikke gå i detaljer på hva som kan og ikke kan skje. USA har ennå ikke innført tollen, sier Olof Gill.

Stoltenberg haster til München

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var tydelig i sin tale til landsstyremøtet i Bergen mandag på at regjeringen nå setter alle krefter inn på å ivareta Norges interesser.

– Jeg har bedt Jens og Espen dra til G20-møtet i München denne uka og være der fra torsdag til søndag for å møte alle de kan. Der er det 40 finansministre som deltar. Vi må bruke alle anledninger nå, sa Støre med henvisning til finansminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth Eide.

– Vi har ikke noen sikkerhet for at alt går enkelt framover. Tvert imot, sier Stoltenberg til NTB.

– Jeg drar til München som norsk finansminister, men der er det også veldig mange andre økonomiministre, finansministre og andre det er viktig å snakke med for å bidra til å trygge norske arbeidsplasser, hindre at det blir iverksatt tolltiltak, handelstiltak mot Norge. Og det skal jeg bruke mye av tiden min i München til, sier han.

Fare for handelskrig

Den nye tollsatsen er på sett og vis en videreføring av tollsatsene Trump innførte i 2018, men denne gang uten unntak for noe land – enn så lenge. I kunngjøringen antyder Trump at han kan være villig til å gjøre unntak for Australia, men i timene etter kunngjøringen, var mye fortsatt svært usikkert rundt innretningen.

– Toll på stål og aluminium er dårlig nytt for verdenshandelen og norsk næringsliv, sier viseadministrerende direktør Anniken Hauglie i NHO til NTB.

Norge har begrenset eksport av stål og aluminium direkte til USA, men mange bedrifter kan bli indirekte berørt ved at de inngår i europeiske verdikjeder som er del av handelen mellom EU og USA, ifølge NHO.

– EU fikk tollfrie kvoter på stål og aluminium under Biden. Den nye tollen vil trolig innebære at eksisterende avtaler om tollfrihet for EU opphører. Det kan utløse mottiltak fra EU og være et steg i retning av handelskrig, sier Hauglie.

EU vil verne sitt og sine

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen beklager dypt USAs beslutning om å innføre 25 prosents toll på stål og aluminium og varsler mottiltak.

– Toll er skatter, dårlig for næringslivet, verre for forbrukerne, sier von der Leyen i en uttalelse tirsdag. Hun lover faste og forholdsmessige mottiltak, men gir ingen konkrete opplysninger om hva de vil innebære.

– EU kommer til å handle for å beskytte sine økonomiske interesser. Vi vil beskytte våre arbeidere, virksomheter og forbrukere, sier hun.

Powered by Labrador CMS