- Regjeringens varslede skattefradragsordning for ENØK-tiltak må inneholde brede tiltak som oppleves som relevante for folk flest, ikke minst når det gjelder vinduer og etterisolering av yttervegger, sier Byggmakker-sjef Knut Strand Jacobsen.

- Nordmenn vil gjøre boligen mer energi- og klimavennlig

- Norske myndigheter har en gyllen anledning til å støtte norske boligeiere som er klare for å ta bevisste klimavalg, mener administrerende direktør Knut Strand Jacobsen i Byggmakker.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

- Men da må regjeringens varslede skattefradragsordning for ENØK-tiltak inneholde brede tiltak som oppleves som relevante for folk flest, ikke minst når det gjelder vinduer og etterisolering av yttervegger. Jeg forventer at Stortinget den neste måneden sørger for at det skjer, sier Strand Jacobsen.

Statsminister Erna Solberg varslet 8. september i år at regjeringen i forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet for 2016 vil innføre et ubyråkratisk skattefradrag for ENØK-tiltak i hjemmet i tråd med regjeringsplattformen.

- Dette er en svært gledelig nyhet. Byggmakker står klar til å formidle energiråd, håndverkere og ENØK-varer til kundene så snart denne ordningen er på plass, sier Strand Jacobsen i en pressemelding.

Ifølge Strand Jacobsen er det en forutsetning for at en slik skattefradragsordning skal lykkes at den fra dag én er så bred at den oppfattes som relevant for norske boligeiere som vil ta energi- og klimavennlige valg.

- Det innebærer at de tiltak som Enova i dag gir støtte til må utvides. Passive tiltak som å bytte til nye energivennlige vinduer, etterisolering av yttervegg, skifte av dører og isolering av tak og loft må omfattes av den nye skattefradragsordningen. Det er tiltak som er en teknisk og økonomisk terskel for en husholdning, men som vil ha minst samme effekt som f.eks. avanserte varmepumper eller andre aktive, dyrere løsninger. I tillegg er det helt avgjørende at regjeringen iverksetter en storstilt kommunikasjonskampanje for å gjøre ordningen kjent blant norske boligeiere, sier han.

Byggmakker har for andre år på rad gjort en befolkningsundersøkelse blant norske boligeiere og som gir god bakgrunnsinformasjon om energieffektivisering av norske boliger.

- Undersøkelsen gir også en klar pekepinn på hva norske boligeiere vil oppleve som brede og relevante støtteordninger for en eventuell skattefradragsordning, sier Strand Jacobsen

Noen av hovedfunnene i undersøkelsen er at:

· Hver femte boligeier mener det er behov for å etterisolere deres bolig.

· Fire av ti boligeiere vet ikke når fasaden på deres bolig ble etterisolert.

· Hele 23 prosent oppgir at fasaden ble etterisolert på 1970-tallet eller tidligere.

· 34 % av landets boligeiere mener de har størst behov for å skifte ut vinduene i boligene sine, hvis de skal etterisolere.

· Hele to av tre norske boligeiere kjenner ikke til de statlige støtteordningene for enøk-tiltak i egen bolig. Og hver femte boligeiere vet ikke hvor de skal søke informasjon hvis de skulle energieffektivisere sin egen bolig.

· Over halvparten (52 prosent i 2015) svarer tydelig at det vil være mer aktuelt å gjennomføre energieffektiviserende tiltak dersom slike tiltak blir fradragsberettiget.

· Norske boligeiere opplever at de to største gevinstene ved å energieffektivisere egen bolig er bedre inneklima/komfort (73 prosent) og lavere strøm- og energiregning (66 prosent).

- Globale klimaendringer har revitalisert behovet for å oppgradere spesielt eldre boliger for å stå bedre rustet mot ekstremvær i Norge. Og det er fortsatt slik at det er i eksisterende boliger man har det største potensialet for energieffektivisering. En bredt anlagt skattefradragsordning for ENØK-tiltak i norske hjem kan effektivt bidra til å løse disse utfordringene, sier Strand Jacobsen.

Powered by Labrador CMS