– Nå er pessimismen i ferd med å få overtaket. Mange opplever selv usikkerhet knyttet til økonomi og jobb, eller de ser at kjente mister jobben, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1.
Foto: Christian Thomassen / NTB scanpix
Nordmenn frykter de får dårligere økonomi neste år
For første gang på fem år tror folk at de får dårligere privatøkonomi i det nye året. I Rogaland herjer usikkerheten som verst.
19 prosent av de spurte tror at deres økonomi blir dårligere neste år. I tillegg tror hele 61 prosent at norsk økonomi vil forverres i løpet av 2016. Det viser en ny undersøkelse Respons har gjennomført på vegne av Sparebank1.
– Det er et tydelig skifte, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 til NTB.
Til sammenligning mente hver fjerde nordmann – 23 prosent – i fjorårets undersøkelse at de kom til å få bedre økonomi i 2015.
– Nå er pessimismen i ferd med å få overtaket. Mange opplever selv usikkerhet knyttet til økonomi og jobb, eller de ser at kjente mister jobben, sier Gundersen.
Økt usikkerhet
Det er særlig i Rogaland mange merker konsekvensene av lave oljepriser og trangere tider. Til forskjell fra resten av landet tror hele sju av ti i Rogaland på et fall i boligprisene.
– Oljefylket ligger klart på bunn når det gjelder jobbtrygghet og tro på boligvekst, sier Gundersen.
Til sammen sier én av fire at de ikke har en trygg jobb, viser undersøkelsen. Samlet sett har usikkerheten knyttet til jobb krøpet oppover de siste årene. I løpet av 2015 har norske forbrukere utvist en rekordstor sparevilje, ifølge Gundersen.
– Mange opplever økt usikkerhet. Men når folk holder igjen forbruket går det ut over handel og næringsliv, sier Gundersen.
Ikke ta samfunnsansvar
Gundersen anbefaler likevel ikke norske forbrukere å ta på seg spanderbuksene og bruke mer penger for å holde økonomien i gang.
– Hver enkelt forbruker har ikke noe ansvar for å holde hjulene i gang. Man må ha et forbruk som er bra for en selv. Vi kan ikke ha det slik at folk setter økonomien over styr for å sikre samfunnsøkonomien, sier Gundersen.
Han legger til at de aller fleste beholder både jobben og inntekten i 2016, og dermed ikke trenger å tenke noe over det.
– Men flere er usikre og frykter for jobben sin, og ut fra det regner jeg med at flere kommer til å spare mer. Det er en god strategi hvis man føler seg usikker, sier Gundersen.