Kjetil Lein, visepresident i NITO.

Nito om regjeringens kutt i vann- og avløpsmomsen: – Hjelper ikke kommunene

Regjeringens kutt i momsen på vann og avløp fra 25 til 15 prosent hjelper ikke kommunene som må skifte vannrør, mener Nito.

Publisert Sist oppdatert

– Det ligger mange gamle rør i bakken som må skiftes. Det vil ha en kostnad. Et konkret forslag for å få fortgang i arbeidet med å bytte ut gammelt ledningsnett er at staten gir kommunene rentefrie lån. På den måten kan de raskere komme i gang med å bytte ut det gamle ledningsnettet til en rimeligere kostnad for innbyggerne, sier visepresident Kjetil Lein i Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon (NITO) i en pressemelding.

Torsdag ble det kjent at regjeringen foreslår å redusere merverdiavgiften på vann og avløp fra 25 til 15 prosent, til en kostnad på fire milliarder kroner i året for staten. I gjennomsnitt anslår statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at kommunale vann- og avløpsgebyr blir kuttet med 8 prosent.

Samtidig er det mange norske kommuner som må gjøre store oppgraderinger i vann- og avløpsnettet. Lein etterlyser nytenkning.

– Den særnorske ordningen med at hver kommune skal ha hvert sitt vann- og avløpsselskap, er også en byråkratisk og fordyrende måte å organisere arbeidet på, mener han.

Powered by Labrador CMS