NHO, Næringslivets hus
Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Nesten annenhver bedrift oppgir at svak krone svekker driftsresultatet

Nåsituasjonen i norske bedrifter fortsetter å svekke seg, ifølge NHOs ferske medlemsundersøkelse. Samtidig bedrer fremtidstroen seg noe.

Publisert

– Svak krone, dyrtid og lav vekst i innenlands etterspørsel ligger bak den svake stemningen. Det er vanskelig å tro på noe større løft i fremtidstroen før renten kommer ned, sier sjeføkonom Øystein Dørum i NHO i en pressemelding.

Bedriftenes rapportering av nåsituasjonen svekker seg for andre måned på rad, og hele 21 prosent oppgir nåsituasjonen som dårlig. Tilsvarende tall lå på 18 prosent i august.

– To måneder med nedgang tyder på at ansatsen til bedring vi så i tallene før sommeren nå har snudd til det motsatte, sier Dørum.

Nesten halvparten oppgir at den svake kronen svekker driftsresultatet, og 6 prosent oppgir en stor reduksjon. Bilbransjen oppgir størst negativ effekt av at krona er svak.

– Disse tallene er litt lavere enn da vi spurte om det samme i desember i fjor, som kan tyde på at bedriftene i større grad har vent seg til den svakere kronen. I tillegg har kronekursen også vært mer stabil dette året enn i fjor, sier sjeføkonomen.

Samtidig ser bedriftene litt lysere på fremtiden. 17 prosent av bedriftene rapporterer nå at de forventer bedring, mot 14 prosent i august. Antallet som forventer forverring ligger på samme nivå som i august.

Allikevel er tallene fortsatt svake.

– Normalt bør nettoen ligge godt på plussiden. Der har ikke våre medlemsbedrifter vært siden juli 2022, opplyser Dørum.

Powered by Labrador CMS