– Samtidig ser vi gledelig nok at søkingen til yrkesfag er rekordhøy, sier kompetansedirektør Kjetil Tvedt i NHO Byggenæringen i en pressemelding.
– Det kunne vært verre. Ser vi oss tilbake finner vi tilsvarende nedgang i søketallene til byggfagene i finanskrisa i 2008 og i oljekrisa i 2014. Nedgangen er således ikke overraskende. Nedgangen kunne nok vært større om ikke bedrifter, bransjer, opplæringskontor og vi hadde hatt kampanjer rettet mot unge og foreldre, fortsetter Tvedt.
Annonse
Han påpeker også at historien viser at konjunkturene snur. Elever som starter på VG1 i 2024 vil bli lærlinger i 2026 og være ferdig utdannet i 2028.
– Byggenæringen er tuftet på kompetanseoverføring mellom generasjoner, og lærlingordningen er fundamentet vårt, sier Tvedt.
Færre jenter
I NHO sitt kompetansebarometer fra høsten 2023 rapporterte nesten 75 prosent av bedriftene i NHO Byggenæringen at de i stor eller noen grad har et udekket kompetansebehov innenfor håndverksfagene. Sju av ti bedrifter har forsøkt å rekruttere det siste året, uten å få tak i ønsket kompetanse.
Andelen jenter som søker VG1 bygg- og anleggsteknikk er ned 1 prosentpoeng, fra 10,5 til 9,5 prosent.
– Her har vi definitivt en jobb å gjøre. Vi ser at flere jenter søker elektrofag og teknologi- og industrifag, men vi har ikke samme utvikling for byggfagene, sier Tvedt.
Boligprodusentenene melder i 2024 om rekordlavt salg og igangsetting av nye boliger, noe som gir et underskudd av boliger. Når renta går ned vil boligyggingen ta seg opp igjen, og behovet for faglærte øke tilsvarende.
– Byggenæringen er svært bekymret for at vi fram mot 2028 vil mangle fagfolk til å ta igjen etterslepet vi nå bygger opp på boligbyggingen. Skal vi greie å ta igjen dette vil vi trenge flere lærlinger og fagarbeidere, sier han.
Trenger flere på byggfag
NHO Byggenæringen er særlig bekymret for at det vil bli mangel på lærlinger og faglærte i fag som taktekking, murer, anleggsgartner, blikkenslager og maler. Med lærlingklausul i offentlige byggeprosjekter vil lærlingene ifølge meldingen bli plassert inn i disse prosjektene, og forsterke underdekningen av lærlinger i privat sektor.
– Næringen trenger i år flere elever på byggfag, ikke færre. Skal vi få til dette må fylkene dimensjonere utdanningene ut fra behovet i næringen. Elever som har byggfag på andre eller tredjeplass må høsten 2024 få tilbud om plass i byggfag, på bekostning av førstevalg i andre fag. Dette vil være i tråd med den nye opplæringsloven som trer i kraft 1. august 2024, der fylkene nettopp skal dimensjonere utdanningstilbudet ut fra arbeidslivets behov, fortsetter Tvedt.