Nær sagt alle spor etter Sveagruva og det tilknyttede gruvesamfunnet på Svalbard er nå fjernet, fire år etter at gruva ble offisielt stengt. Her fra et bilde inne i gruva i 2012. Arkivfoto: Tore Meek / NTB
Nær sagt alle spor etter Sveagruva og det tilknyttede gruvesamfunnet på Svalbard er nå fjernet, fire år etter at gruva ble offisielt stengt. Her fra et bilde inne i gruva i 2012.

Nedlagt gruveområde på Svalbard fjernet og overlatt til naturen

Over fire år etter at kullgruva på Svea på Svalbard ble stengt, er omsider området restaurert og igjen overlatt til naturen.

Publisert Sist oppdatert

– Det er ikke lenger nok å beskytte naturen, vi må også restaurere ødelagt natur. Dette prosjektet gir oss veldig verdifulle erfaringer om naturrestaurering og setter ambisjonene når vi nå skal i gang med å restaurere natur flere steder i Norge, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i en pressemelding.

Det var kullproduksjon i Sveagruven siden 1916. I mars 2020 stengte gruva for godt, selv om det siste kullet kom ut av gruva i 2016. De siste årene har det blitt jobbet med å restaurere naturområdet og fjerne spor etter gruva.

Nå er det bare noen få gjenværende kulturminner som tilsier at det har vært et gruvesamfunn i Svea. Flyplass, havn, veier og bygg er fjernet.

– Når vi klarer å restaurere en gammel gruveby tilbake til natur i Arktis, med de logistikkutfordringene som er der, kan vi klare det på fastlandet også. Dette er viktig kunnskap å ta med i forbindelse med Naturmeldingen som legges fram i høst, sier Bjelland Eriksen.

Restaureringene av Svea og Lunckefjell ble opprinnelig estimert til å koste totalt 2,5 milliarder kroner. Totalkostnaden endte imidlertid på 1,6 milliarder kroner, altså 900 millioner under budsjett. Prosjektet ble i tillegg fullført ett år før planlagt tid.

Powered by Labrador CMS