Tidligere i år solgte det svenske investeringsselskapet Nordstjernan seg helt ut av NCC, og dermed har OBOS nå blitt største eier i det svenske entreprenørkonsernet.
Det er investeringsselskapet Nordstjernan som har solgt seg helt ut av entreprenøren etter å ha vært med siden starten.
Da OBOS gjorde sitt inntog i aksjonærlistene i NCC i desember 2022 var det samme investeringsselskap som solgte 6,5 prosent av aksjekapitalen tilsvarende 23,1 prosent av stemmene i NCC til den norske boligutvikleren. I desember 2023 kjøpte OBOS seg ytterligere opp, og også da var det Nordstjernan som solgte. Da understreket Siraj at OBOS fortsatt vil være en lang og aktiv eier i NCC.
Annonse
OBOS er også storeier i Veidekke og AF Gruppen.
– Vi kjøpte oss opp som nest største eier i NCC før jul 2022. Strategien er lik den som vi har for Veidekke og AF Gruppen, å sørge for et langsiktig, aktivt industrielt eierskap til viktige virksomheter i sektoren. Dessuten bidrar investeringene til en god løpende avkastning som supplerer og bidrar til å sikre kjernevirksomheten i OBOS, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS til Byggeindustrien.
– Siden OBOS eier en stor andel av de stemmerettene i selskapet gjennom A-aksjer får vi også en betydelig innflytelse tross en mindre eierandel enn i de største norske. Med Nordstjernans nedsalg er vi nå blitt både største eier og hovedaksjonær. Det er en rolle vi har hatt over lengre tid i Veidekke og tidligere også i AF, legger Siraj til.
– Nordstjernan har vært en aktiv eier i NCC siden selskapet ble grunnlagt. De siste årene har vi vektet oss ned i selskapet og dette salget er i samsvar med det vi informerte om i desember 2023. Nordstjernan og NCC har hatt et fantastisk samarbeid under disse årene, og jeg vill rette en stor tall til selskapets ledelse og medarbeidere for deres innsats, sa administrerende direktør Peter Hofvenstam i Nordstjernan i en pressemelding i forbindelse med salget.
Nordstjernans nedsalg og konvertering av A-aksjer til B-aksjer gjorde at OBOS passivt fikk 30 prosent av stemmerettene i konsernet på transaksjonsstidspunktet. Dette kunne utløst budplikt på hele selskapet, altså at det norske selskapet måtte legge inn bud på hele selskapet, men OBOS var tidlig ute med å avkrefte at dette er noe de ville gjøre.
– Vi har ingen plan om å kjøpe selskapet av børs eller lignende. Utover det kommenterer vi prinsipielt ikke i hvilken grad vi ønsker å eie mer eller mindre av noterte selskaper. Investeringen er strategisk og langsiktig og har skapt betydelige gevinster for OBOS så langt, i en tid der både boligutvikling og næringseiendom kaster mindre av seg enn tidligere år, sier Siraj til Byggeindustrien.
OBOS-sjef Siraj ble for øvrig valgt inn som styremedlem i NCC i slutten av mars i fjor. I forbindelse med det vervet trakk han seg fra Veidekkes styre.
Så langt i år har OBOS NCC-investering gitt god avkastning. OBOS gjorde sitt siste aksjekjøp til en kurs på 107 svenske kroner, og nå ligger kursen på over 144 svenske kroner.
Rettelse: I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at OBOS hadde kjøpt ytterligere aksjer i NCC i år. Det medfører ikke riktighet. OBOS ble største aksjonær i NCC som følge av Nordstjernans omgjøring av A - til B-aksjer i forbindelse med deres nedsalg. Dette ble rettet opp torsdag 14.mars kl. 10.35.