Øystein Dørum på Byggedagene.

Når maskinene stjeler jobbene våre

Tar teknologien jobbene fra oss? - Ja og nei, mener sjefsøkonom Øystein Dørum i NHO.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

I sitt innlegg under Byggedagene sier Øystein Dørum at ingen må tro at dagens tekniske utviklingen er noe nytt.

- De siste 250 årene har vært en lang reise. Det har vært fire industrielle revolusjoner som har introdusert alt fra dampmaskinen og jernbanen til forbrenningsmotoren, vann og avløp og samlebånd, sier han.

- Tekniske endringer skjer hele tiden, og mitt utgangspunkt er at tekniske framskritt skal bejubles. Globalt hadde det ikke vært så mange lengelevende mennesker uten utviklingen vi har sett innen for eksempel helse og landbrukssektoren, legger han til.

Skaper nye jobber

Dørum sier utviklingen har vist at det ikke nødvendigvis er automatikk i at en person mister jobben når teknologien gjør en stilling overflødig.

- De tekniske løsningene skaper også nye jobber. Samtidig bidrar løsningene til økte inntekter og økt effektivitet, noe som kan skape flere arbeidsplasser til de som har mistet jobben, sier han.

Dørum påpeker at jordas befolkning har utdannet seg stadig mer for å holde tritt med maskinene, noe som også bidrar til økt produktivitet og inntektsnivå.

- Historien viser at tekniske framskritt innebærer omstillinger. Under den industrielle revolusjonen økte andelen ufaglærte mens andelen «midskill»-arbeidere gikk ned. Det ble en uthuling av arbeidsstyrken, sier han.

Færre fulltidsjobber

Dørum mener vi er vitne til det samme nå.

- De med middels lønn blir automatisert bort, og må enten få en bedre jobb eller en de er overkvalifisert til. Samtidig går fulltidssysselsettingen ned og det blir flere deltidsjobber, sier han.

- Noe annet som er annerledes nå, er at utviklingen går mye raskere enn tidligere, legger han til.

Dørum påpeker at utviklingen derfor fører til at stadig flere må omstille seg hundre prosent.

- Utviklingen kan bidra til større økonomiske ulikheter, noe som igjen bidrar til mistillit mot samfunnsprosjekter, sier han og påpeker at det kan være en medvirkende faktor til avgjørelser som Brexit i Storbritannia og å velge Trump som president i USA.

Les også:

Powered by Labrador CMS