AP vil gi institusjoner som Skattekrim, Nav og Tollvesenet rettshåndhevende myndighet.
Ap vil la flere etater gå etter økonomisk kriminelle
Justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) ønsker å gi flere etater politimyndighet for å ta økonomisk kriminelle. – Et dramatisk forslag, mener Høyre.
Fakta om økonomisk kriminalitet
* Det finnes ikke sikre tall på omfanget av den svarte økonomien i Norge. En rapport Visa utarbeidet i 2012 anslår omfanget til 420 milliarder kroner i året, tilsvarende 14 prosent av BNP.
* Finansdepartementet anslo i 2009 omfanget til «minst flere titalls milliarder kroner i året».
* Legger man til grunn en beregning det svenske Skatteverket utførte i 2005 og overfører funnene til Norge, unndras det årlig 115 milliarder kroner i skatter og avgifter her til lands, ifølge den samme utredningen.
* Det anmeldes 8.000 saker om økonomisk kriminalitet i året (2012), tilsvarende cirka 2 prosent av alle anmeldelser. Mørketallene er store.
* Undersøkelser viser at næringslivet kun anmelder hvert femte lovbrudd de er kjent med.
– Det er i dag flere etater som oppdager økonomisk kriminalitet, og langt på vei også sikrer bevis. Så må de levere materialet til politiet, som må gjøre jobben på nytt. Denne type dobbeltarbeid kan unngås ved å gi institusjoner som Skattekrim, Nav og Tollvesenet rettshåndhevende myndighet, sier Tajik til NTB.
Svensk modell
Hun innser at forslaget kan ha problematiske sider, men mener det finnes eksempler til etterfølgelse.
– For eksempel i Sverige har tollmyndighetene denne type etterforskningsfullmakt. Justisdepartementet bør derfor utrede de praktiske og prinsipielle sidene ved dette, sier Tajik.
Målet er en mer effektiv bekjempelse av økonomisk kriminalitet, understreker Tajik, som legger til at forutsetningen er klare rollefordelinger mellom etatene, politiet og påtalemyndigheten.
– Radikalt
Høyres Hårek Elvenes (H) sier han er svært overrasket over Tajiks forslag.
– Dette bryter med norske rettstradisjoner og er et radikalt forslag som krever skikkelig utredning, sier han til NTB.
– Å gi flere tusen mennesker i to store etater politimyndighet er dramatisk. Det kan virke som systemer fra en politistat, mener han.
– Man bør heller først se om man kan tilføre politiet det de trenger for å utføre dette arbeidet, i nært samarbeid med både Nav og Tollvesenet og andre etater, sier han.
Hans partikollega Anders B. Werp, som er nestleder i komiteen, mener det er viktig at fagkompetansen i et lite land som Norge er konsentrert og at innsatsen er målrettet. Han viser til at Stortinget har laget en strategi for tettere samarbeid mellom etatene i kampen mot organisert kriminalitet.
– Jeg syns vi må la denne fungere før vi på nytt kaster oss ut i omorganisering, sier han.
Ringvirkninger
Tajik deltar fredag på et seminar i regi av Juristforbundet der temaet er tiltak for en mer effektiv bekjempelse av økonomisk kriminalitet. Juristforbundet spør blant annet om arbeidsoppgavene kan fordeles annerledes mellom kontrolletatene og politiet og påtalemyndigheten.
– Det er viktig å bekjempe økonomisk kriminalitet, ikke bare fordi store penger kan være involvert, men ikke minst også fordi økonomisk kriminalitet ofte er med på å finansiere annen organisert kriminalitet, sier Tajik.
Statssekretær Hans Røsjorde (Frp) i Justisdepartementet møter Tajik til debatt på Juristforbundets seminar. Han ønsket imidlertid ikke å kommentere Arbeiderpartiets forslag før han får dem presentert.
Tøye taushetsplikten
Arbeiderpartiet mener også at det bør gjøres en vurdering av om taushetsplikten i etater som skatt, toll og Nav av og til er til hinder for å oppklare økonomisk og organisert kriminalitet.
– Vi har eksempler på det. Juristforbundet har pekt på at man oppdager proforma adresseendringer i Folkeregistret, uten at det kan meldes til andre etater. Dette handler om å få til bedre informasjonsflyt, sier Tajik.
I tillegg mener justiskomiteens leder at flere saker enn i dag bør avgjøres utenfor domstolene, gjennom straffegebyr fra forvaltningsorganene.
– Dermed kan flere bli tatt, samtidig som vi frigjør ressurser hos politiet som kan brukes på de mer alvorlige sakene, sier Hadia Tajik.