Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Nordea: 2025 blir året det virkelig snur for husholdningene
Norsk økonomi står overfor noen svært gode år framover. Det kan selv ikke høyere toll og økt proteksjonisme fra Donald Trump forpurre, ifølge Nordeas prognoser.
– Det er et optimistisk bilde for norsk økonomi framover. Vi tror 2025 blir året da det virkelig snur for husholdningenes forbruk, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets til NTB.
Folk flest skal få mye bedre råd, renta skal endelig et stykke ned og prisveksten skal falle ytterligere ned mot målet, lyder de siste prognosene derfra.
– Med fortsatt sterke stimulanser fra finanspolitikken, høy aktivitet i petroleumssektoren og en eksportsektor som nyter veldig godt av den svake krona, tror vi at veksten i norsk økonomi tar seg opp i år, sier Olsen.
At USA får en president som sier han skal sette Amerika først, kommer neppe til å endre det bildet vesentlig, tror Nordea-økonomene.
Liten eksport til USA
Olsen poengterer at kun en liten del av norsk eksport går til USA, slik at eventuelle høyere tollsatser i mindre grad vil ramme norsk økonomien samlet. Og prognosemakerne mener Norge kommer til å gå klar av eventuelle mottiltak fra EU.
– Av det vi eksporterer til USA, er en stor andel råvarer og laks. Dette er varer det ikke er helt enkelt for amerikanerne å produsere selv. Det kan tilsi at økt toll først og fremst slår ut i høyere priser i USA og i liten grad i lavere etterspørsel, skriver Olsen i forordet til rapporten som kom onsdag.
Han mener det er svært lite sannsynlig at Europa, som et svar på økte amerikanske tollsatser, skulle svare med en universell toll inn til Europa.
– Det ville være å skyte seg selv i foten. Det er langt mer sannsynlig at eventuelle motsvar fra Europa kommer i form av økt toll på spesifikke amerikanske produkter, skriver han.
Bare to rentekutt
Men med Trump ved roret ligger det an til at også vi i Norge vil få færre rentekutt enn vi ellers ville fått. Olsen og kollegaene sier de er styrket i troen på at vi bare får to rentekutt i år.
Det betyr at styringsrenta skal ned fra dagens 4,5 prosent og ligge på 4 prosent ved årsskiftet. Boliglånsrentene vil følge etter, noe som innebærer en nokså beskjeden rentenedgang på boliglånet til rundt 5,5 prosent.
– Norsk økonomi kommer til å gå så bra at det ikke er behov for flere rentekutt for å holde arbeidsledigheten nede. Vi tror ledigheten kommer til å holde seg lav og kanskje til og med gå noe ned mot slutten av året, sier Olsen.
Ledigheten skal stige fra 2 til 2,1 prosent i år, men ligge på 2 prosent igjen allerede neste år, ifølge prognosen.
Enda mer å rutte med
– Lønnsveksten skal bli klart høyere enn prisveksten, og kjøpekraften bedres kraftig i år, sier Olsen.
Konkret betyr det at vi får en gjennomsnittlig lønnsvekst på 4,2 prosent i år. Det er mindre enn i fjor, men siden også prisveksten skal falle fra 3,7 til 2,7 prosent, vil vi få like mye mer å rutte med i år som med fjorårets lønnsvekst.
Reallønnsveksten er den delen av lønnsveksten du sitter igjen med når man trekker fra prisveksten.
Rentekutt, uansett hvor mange det blir, vil gi ytterligere støtte til forbruket, poengterer Olsen. Husholdningenes konsum tilsvarer rundt halvparten av den samlede verdiskapingen i Fastlands-Norge.
Dermed ligger alt også til rette for ytterligere vekst i boligprisene – og ikke minst bedre tider for en hardt prøvet byggenæring.
– Boligprisene steg mye i fjor, og de skal vokse enda mer i år. Det vil i løpet av året bidra til at også boligbyggingen kommer skikkelig i gang og forbedre situasjonen for byggenæringen, som er den ene sektoren som har vært ordentlig nede i gjørma, sier Olsen.