Næringen trenger en felles digital utvikling
Overalt snakkes det om den fjerde industrielle revolusjon - digitaliseringen av samfunnet. Hvor står byggenæringen i en slik fremtid - i en fremtid som kommer nå?
Denne artikkelen er over fem år gammel
Det korte svaret kan kanskje oppsummeres i ett ord - fragmentert. Noen deler av markedet, og ikke minst flere aktører, ligger et godt stykke fremme - mens andre deler av næringen ligger begredelig langt etter.
Det er ikke tvil om at enkelte har brukt mye tid og ressurser på å komme inn i den digitale tidsalder og har jobbet frem nye løsninger og nye tankesett som har skapt en ny dynamikk - men det er ikke altfor mange gode eksempler. Likevel ser vi nå en utvikling der flere spennende initiativer tas, og at mange velger å bruke ressurser på å tenke nytt. Spørsmålet er da om dette kun gjøres fordi man skal ha noe å skryte av i styrerommet og for omgivelsene - eller om dette arbeidet rett og slett skal forme fremtiden for virksomheten det gjelder? Her faller det mange aktører i begge kategorier - noen prøver helhjertet, andre vil ha noe spenstig å sette på sine nettsider eller presentasjoner.
Vi tror mange er på riktig vei, men det er en stor utfordring; utviklingen skjer nå veldig fragmentert uten noen overbyggende og helhetlig plan. Frem til nå har ikke noen i tilstrekkelig grad klart å gi byggenæringen en felles digital retning. Næringen som helhet har ingen mulighet til å ta et kvantesprang om man ikke får til en digital samhandling mellom de ulike aktørene og ikke minst de ulike leddene i den omfattende verdikjeden. Det er selvsagt ingen enkel oppgave å etablere eller bygge opp et slikt felles utviklingsprosjekt.
Men ting skjer - næringen er nå i ferd med å utvikle det digitale veikartet og dette skjer under ledelse av Byggenæringens Landsforening. BNL er naturligvis en opplagt aktør til å styre en slik felles satsing - og vi gleder oss til å se effektene av arbeidet som nå gjøres innen dette feltet. Dette arbeidet er ekstremt viktig - og kan bli avgjørende for om byggenæringen skal bli i stand til å få til en felles digital utvikling - en utvikling som må til om man skal få den norske byggenæringen til å komme i en internasjonal lederposisjon innen dette feltet. Der er vi opplagt ikke i dag. For en del år siden var vi verdensledende innen BIM-arbeidet. Det er nok ikke sikkert at vi er der nå lenger. Mange ulike land har kommet langt innen dette arbeidet. Nå er det viktig at ikke fremtiden løper fra oss før vi er kommet skikkelig i gang. Den fjerde industrielle revolusjonen over oss - og ting skjer nå raskt innen mange ulike felter.
Det er derfor meget viktig at det digitale veikartet klarer å stake ut en felles retning som en bred næring kan følge. Man må sørge for at vi ikke bare digitaliserer hver for oss - men at dette skjer i et samspill. Det er ikke slik at et veikart kan komme med svar på alle spørsmål - men det vil være et viktig verktøy for å samle de beste ressursene og få dem til å trekke i riktig retning.
På Byggedagene i slutten av mars står digitaliseringen av samfunnet og byggenæringen i fokus. Vi håper her å kunne gi deg mange spørsmål å gruble over - og ikke minst noen svar. Les mer om Byggedagene, som arrangeres 29. og 30. mars, her.