Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening og administrerende direktør Liv Kari Skudal Hansteen i Rådgivende Ingeniørers Forening er ikke enige om konsekvensene av TEK17.
Næringen splittet over TEK17
Mens flere i byggenæringen håper på enklere og rimeligere boligbygging, frykter andre at forenkling betyr forringing av bokvaliteten.
Rådgivende Ingeniørers Forening er blant de som er bekymret over at Kommunaldepartementet ikke har tatt innover seg flere av de kritiske innsigelsene fra fagmiljøene.
- Vi poengterte at TEK17 ville føre til en forringelse av bokvaliteten og ha negativ betydning for folkehelsen for kommende generasjoner. Kommunaldepartementet har gjort noen endringer, men vi mener fremdeles at det for første gang åpnes for å bygge dårligere boliger enn det som har vært standard frem til i dag. Vi er fornøyde med at departementet har tatt hensyn til vår innsigelse vedrørende krav om utsyn og lysforhold. Lysforholdene har stor betydning for bokvaliteten, uttaler administrerende direktør Liv Kari Skudal Hansteen i Rådgivende Ingeniørers Forening overfor Byggeindustrien.
Les hele forskriften her.
Også arkitektene har uttalt seg skeptiske til forenklingene i TEK17.
– Vi er bekymret for at TEK17 nå introduserer et nytt minimumsnivå for boliger, som resulterer i dårlige bomiljøer og økte samfunnsforskjeller, sier utviklingssjef Solveig Dahl Grue i Arkitektbedriftene i Norge.
Roser trendskifte fra regjeringen
Boligbyggerne på sin side mener det er på høy tid med forenklinger i teknisk forskrift, og skulle gjerne sett regjeringen gå enda lenger når de nå endrer forskriftene.
– Det er jo ikke de store endringene som har kommet, men jeg vil rose Sanner for det han gjør her for å forenkle. Vi venter fortsatt på veiledningen til teknisk forskrift som regjeringen også kommer med, og vi håper de ikke velger å komme med innskjerpinger i denne. Vi er så langt avventende her, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening til Byggeindustrien.
Jæger mener det ikke finnes noe grunnlag for å tro at TEK17 vil gi dårligere boliger.
– De boligene vi bygger i dag er uansett av bedre kvalitet enn de vi allerede bor i. Hvis man har behov før større bodplass, kan man jo kjøpe mer plass uten at det er staten som fastsetter det. Det mest positive i TEK17 er at det utgjør et trendskifte hvor regjeringen prøver å gjøre ting mindre kostbart heller enn mer kostbart som ved tidligere TEK’er, sier han.
Håpet på mer forenkling
Også NBBL-direktør Thor Eek mener TEK17 er et steg i riktig retning, men mener regjeringen kunne ha gått lengre.
– NBBL støttet forslagene som var på høring, og er fornøyd med at regjeringen nå innfrir sine lovnader. Men det er verdt å merke seg at noen av forenklingene som ble foreslått, ikke ble vedtatt. I tillegg er det kostbart og ressurskrevende å implementere ny forskrift. Vi hadde derfor håpet at den store endringen av TEK ikke skjedde før det var gjort et mer betydelig løft i retning forenkling, brukervennlighet og digitalisering. Det ville vært mer hensiktsmessig, sier administrerende direktør i NBBL, Thor Eek, i en pressemelding torsdag.