Det vil si at 622.000 personer mellom 20 til 66 år var utenfor arbeid, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Blant ukrainske flyktninger gjaldt det halvparten.
– Fra 2022 har vi sett en økning i andelen utenfor på 0,4 prosentpoeng. Andelen er likevel på nivå med 2021 og lavere enn før koronapandemien, sier seniorrådgiver Christoffer Berge i SSB.
Annonse
Varsler flere arbeidsgrep
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) mener likevel at det er for mange som er utenfor jobb eller utdanning.
– Flere av de som står utenfor, ønsker å jobbe, men kan oppleve ulike hindringer, påpeker hun.
Snart kommer statsråden med stortingsmeldingen om arbeidsmarkedspolitikken, der regjeringen skal legge fram flere konkrete virkemidler for å få flere i jobb og færre på trygd.
– Blant annet forsøk med et helt nytt ungdomsprogram, utvidet bruk av lønnstilskudd og økt bruk av andre arbeidsmarkedstiltak. Å ha en jobb å gå til er bra for den enkelte og bra for samfunnet, sier hun.
Halvparten av ukrainere utenfor
Både i fjor og i 2022 trekkes andelen utenfor arbeid og utdanning opp av ukrainske flyktninger som kom etter at Russland invaderte landet i februar 2022.
Men sett bort ifra ukrainske flyktninger, har andelen utenfor også økt i den øvrige befolkningen fra 17,8 prosent i 2022 til 18 prosent i fjor.
Av de rundt 35.000 ukrainske flyktningene i yrkesaktiv alder som var i Norge i fjor, hadde 29,6 prosent ukjent status. Det vil at de var registrert som bosatt i Folkeregisteret ved utgangen av november, men er ikke å finne igjen på samme tidspunkt i de andre registrene brukt for å lage statistikken.
Samtidig var 49,5 prosent i arbeid, under utdanning eller på arbeidsmarkedstiltak.