Nå starter den viktige veien videre for regjeringskvartalet
Spenningen var til å ta og føle på like i forkant av at Statsbyggsjefen annonserte vinneren av plan- og designkonkurransen rundt det nye regjeringskvartalet. Av to gode kandidater var det Team Urbis som kunne sprette champagnekorkene og nyte seieren utover onsdagen. Nå venter et omfattende og krevende oppdrag for grupperingen.
Denne artikkelen er over fem år gammel
Mens onsdagen kunne gå med til å feire den store seieren – venter en hverdag med kompliserte oppgaver i månedene og årene fremover. Dette er et prosjekt som hele Norge kommer til å følge tett – og ha meninger om – enten de er i posisjon til å kunne endre på konseptet eller ikke. Slik skal det selvsagt også være. Her skal man gjenoppbygge regjeringskvartalet som ble så hardt rammet 22. juli 2011. Dette er en utbygging og et prosjekt med mange ulike dimensjoner. Man skal realisere et konsept som på mange måter viser hva Norge står for; vårt demokrati, vår åpenhet samtidig som det skal være med på å skape et levende bysentrum og vise hva moderne norsk arkitektur og byggekunst kan skape. Dette skal skje med en verdighet med tanke på det grusomme som har skjedd her, og være en fremtidig arbeidsplass for landets maktelite – som skal romme flere tusen arbeidsplasser.
Det er derfor slett ingen overdrivelse å si at dette er det viktigste byggeprosjektet i det vi kan definere som det moderne Norge. Nettopp derfor har det også gjennom hele denne prosessen vært store diskusjoner og til dels stor uenighet rundt hva det nye regjeringskvartalet skal symbolisere og være – og ikke minst hvordan det fysisk skal utformes. Det har likevel ikke vært mer uro enn man både kan forvente eller håpe på i et åpent samfunn som vi har i Norge - og det vil fortsatt bli diskusjoner om både konseptet og mange detaljer i tiden fremover.
Med en vinner av plan- og designkonkurransen er man nå kommet et langt steg videre i prosessen. Nå skal man bearbeide forslaget fra Team Urbis videre, og man skal etter hvert ferdiggjøre skisse- og forprosjekt slik at Stortinget i 2019 kan behandle byggestart og kostnadsrammen. Deretter kan byggingen starte – og man håper på en ferdigstillelse rundt 2027 om alt går som planlagt. Det er fortsatt en del uenigheter i det politiske miljøet om veien videre – og nettopp dette vil selvsagt være avgjørende for hvordan prosessen skal fortsette og om man kommer i mål som planlagt.
Fagjuryen skal ha satt Team Urbis-alternativet som en relativt klar vinner – og Statsbyggsjef Harald V. Nikolaisen har uttalt at dette inntrykket ble styrket gjennom samtalene i prosessen frem mot kåringen av vinneren.
Vi mener dette alternativet vil gi det nye regjeringskvartalet de kvalitetene som trengs – og byen et bygg som vil fungere i sentrumsbildet. Konseptet inneholder også et ikonbygg gjennom pyramidebygget, som skal bygges like ved der Y-blokka står i dag, inntil Høyblokka. Her vil både arkitektene, rådgiverne og entreprenørene få mulighet til å vise hva som kan skapes i den norske byggenæringen. Forhåpentligvis vil dette konseptet også gi et liv på gateplan store deler av døgnet, med definerte områder for publikum. Utbyggingen vil selvsagt fremstå som omfattende, men likevel ikke for stor og dominerende i bybildet. Nettopp på dette punktet leverte begge alternativer bra.
Nå er det mange som ser frem til en videre spennende prosess rundt realiseringen av Norges viktigste bygg. Forhåpentligvis kommer det ikke for mange kjepper i hjulene på veien frem mot byggestart. Skal man nå den stipulerte ferdigstillelsen, er det ikke mye som kan settes på vent i tiden fremover.