Her skal Fjordbyen i Oslo utvikles videre med både boliger og næring. Foto: Asplan Viak
Her skal Fjordbyen i Oslo utvikles videre med både boliger og næring.

Nå kommer første plan for 153.000 kvadratmeter på Filipstad

Filipstad i Oslo er nesten like stort som Aker Brygge og Tjuvholmen til sammen. Nå sender Hav Eiendom inn planinitiativ for første byggetrinn.

Publisert Sist oppdatert

Området skal utvikles i etapper. Hav Eiendom starter med to områder, Hans Jægers kvartal og felt B5, hvor det ikoniske Kaffetårnet ligger. Hans Jægers kvartal og B5 har et regulert utbyggingsvolum på 153.000 kvm – tilsvarende hele Tjuvholmen.

– I over 15 år har det blitt jobbet med planer om å transformere Filipstad til et sted med bolig, næring og folkeliv langs fjorden. Endelig går startskuddet for alvor. Området skal gå fra et lite tilgjengelig havneareal til et urbant byområde. Vi gleder oss til å ta tak i dette arbeidet, sier Kjell Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom i en pressemelding.

Området vil få om lag 600 boliger og 4.500 arbeidsplasser og være den mest urbane delen av Filipstad.

– Utviklingen av Filipstad representerer en betydelig og varig endring av Oslo by. Vi har tatt signalet om at Filipstad har høy prioritet og dette forserte planinitiativet er vårt svar. Vi er helt i starten av plan- og utviklingsprosessen og ser frem til godt samarbeid med folk, kommunen og ulike berørte og engasjerte for å sikre at Filipstad blir et fantastisk sted som leverer på byens behov, sier Kalland.

Kjell Kalland, Jorleif Jørgenvåg og Marie Indrelid Winsvold i Hav Eiendom. Foto: Hav Eiendom
Kjell Kalland, Jorleif Jørgenvåg og Marie Indrelid Winsvold i Hav Eiendom.

Hav Eiendom vil varsle oppstart for planarbeidet i slutten av 2024, når PBE har vurdert planinitiativet.

Deretter vil de invitere til det de selv beskriver som en bred medvirkningsprosess for naboer og byens befolkning.

– Her kan byens innbyggere si sitt, blant annet om hvordan havnepromenaden, generaldirektørallmenningen og Kaffeplassen bør utformes. Det er allerede klart at det ikoniske Kaffetårnet skal bli stående. Sammen med Kaffeplassen utgjør den et spennende potensial for utadvendte funksjoner som servering og kulturtilbud, som vi sammen ser fram til å utforske, skriver selskapet i pressemeldingen.

Totalt er regulert utbyggingspotensiale for Filipstad på 462.000 m2 BRA. Dette inkluderer Hjortnesbuen og sporområdet.

Bydelen vil ha en utviklingstid på mellom 10 og 20 år.

Hav Eiendom har engasjert A-lab og Asplan Viak som hovedkonsulenter for utvikling og regulering av detaljreguleringsplan for Hans Jægers kvartal og B5.

I 2023 la byrådet til grunn i Hammersborgerklæringen at fergeterminal for utenlandsfergen skal flyttes fra Hjortnes. Dermed åpnes det opp for byutvikling med 1.400 nye boliger på dagens terminalområde. Fergeterminal-området og «Hjortnesbuen» er ikke omfattet av planinitiativet som nå sendes inn.

Powered by Labrador CMS