Nå kaster næringen hanskene
Denne uken gikk startskuddet for en av byggenæringens tøffeste utfordringer noen sinne. Nå skal den useriøse og kriminelle delen av næringen bort. Sammen med myndighetenes klare standpunkt på at dette er et stort samfunnsproblem er nå næringen rede til å gjøre sin klare plikt – nå skal kjeltringene bort fra byggeplassene.
Arbeidslivskriminalitet, samt bruken av svart arbeid, utgjør et enormt problem for byggenæringen – og er samtidig en av landets største utfordringer. Det er kommet frem opplysninger som viser at det omsettes for over 100 milliarder kroner i den useriøse delen av byggenæringen. Dette er en enorm tallstørrelse. Til sammenligning vil det omsettes for 104 milliarder kroner i hele anleggsnæringen, som i tillegg er tidenes anleggsår, i Norge i 2015. Det sier litt om de enorme dimensjonene på problemet.
Utfordringen har for så vidt vært kjent i lengre tid – men omfanget forbløffer stadig. Selve størrelsen på problemet gjør at utfordringen kan virke uoverstigelig. Men heldigvis har hverken næringen eller myndighetene lagt seg bakpå. Myndigheten sammen med næringen har stått opp for å møte problemet. Og næringen får nå berettiget skryt fra sentrale personer i politiet og andre offentlige etater for måten den har hanlet, med klare røster i BNL i spissen.
Næringen, og for vidt myndighetene, har brukt den senere tiden til å forberede seg til å møte kampen. Man har selvsagt hele veien jobber for å få frem tiltak – men det er nå man virkelig setter inn støtet. Kampen har høyeste prioritet helt på topp i regjeringen, og vi håper dette nå også vil materialisere seg i flere reelle satsingsområder med økte bevilgninger i bunn.
Næringen selv er rede til å vinne denne viktige kampen. Om vi skulle mislyktes med dette vil det være en fallitterklæring, og vi står i fare for å bli utradert. Det kan selvsagt hverken samfunnet eller næringen selv godta. Uten god og seriøs byggenæring stopper utviklingen i Norge.
Torsdag ble BNLs veileder for bekjempelse av useriøse i næringen presentert for ledende personer i organisasjonene. Fredag sitter entreprenørene i Oslo, Akershus og Østfold på skolebenken for å lære hvordan man skal få vekk de kriminelle på sine byggeplasser. For det er her selve slaget skal utkjempes – det skjer ikke på kontorene hverken til BNL eller politiet – det er entreprenørene og byggherrene som må få full kontroll over hvem som er på deres byggeplasser.
Vi tror denne veilederen vil få stor betydning for slaget som skal utkjempes. Nå får man «våpenet» i hånda om skal gjøre næringen i bedre stand til å vinne kampen. Men veilederen alene er selvsagt ikke nok. Nå kreves det konkrete handlinger av næringen selv. Dette vil kreve mye av aktørene – man må ta noen viktige og riktige valg og stå for disse.
Oppmøtet på konferansen fredag viser at næringen er villig til å ta opp kampen – ledelsen må gå foran å vise at dette er viktig, på linje med HMS, kvalitet og ikke minst lønnsomhet. Utfordringen med useriøse på byggeplassen spiller selvsagt en viktig for å kunne gjøre en god jobb innen både HMS, kvalitet og lønnsomhet.
Konferansen i NHO-huset skal nå gå landet rundt. Problemet fines over hele landet – og alle landets entreprenører og byggherrer må delta i slaget. Vi håper om noen å kunne si at dette ble tidspunktet hvor næringen selv klarte å snu kampen til sin favør.
Du kan lese hele veilederen her