Nå handler dette om å redde liv - og arbeidsplasser
Nå settes samfunnet vårt virkelig på prøve. Det kjempes en kamp på mange fronter, men nå handler dette først og fremst om to ting - å redde liv og å redde virksomheter fra å gå overende.
Koronakrisen utvikler seg stadig og i løpet av helgen har det skjedd mye på flere fronter. Vi ser, som forespeilet av myndighetene, at stadig flere personer blir smittet, og flere har nå mistet livet som følge av viruset. Samtidig ser vi at en rekke samfunnsinstitusjoner og virksomheter må stenges ned. Dessuten har bevegelsesfriheten til oss alle blitt sterkt begrenset som et ledd i kampen for å unngå smittespredningen. Veldig mange må nå bli hjemme store deler av døgnet.
En rekke personer sitter også på hjemmekontor, men det gjelder selvsagt ikke alle. Noen må møte opp på jobb for å holde viktige samfunnsinstitusjoner i gang, mens andre ikke har mulighet til å jobbe hjemmefra. Det omfatter ikke minst en rekke ansatte innen byggenæringen. Jobber man ute i produksjonen er selvsagt ikke hjemmekontor noe valg. Dermed vil vi nok i tiden fremover stadig se at flere og flere byggeplasser tvinges til svært redusert drift eller at de rett og slett må stenges ned. Vi har sett flere eksempler på dette allerede, også på større anlegg. Flere vil følge etter i dagene fremover. Ikke minst får mange virksomheter nå store utfordringer med ulike karantenesituasjoner. Dette har utviklet seg mye i løpet av helgen, og mange er nå spente på hvor mange som blir sittende fast i karantene og ikke kan møte på jobb, enten kontoret eller på byggeplassene, i løpet av mandagen.
Informasjonsbehovet er nå enormt rundt om i næringen, noe vi også ser på antall henvendelser inn til redaksjonen og trafikken på bygg.no. Aldri tidligere har vi sett så stor vedvarende aktivitet på våre nettsider som de siste dagene. Det meldes også om at etterspørselen etter konkret informasjon er veldig stor hos de ulike foreningene og forbundene tilknyttet næringen. Det er nå slik at man ikke rekker å svare opp alle så raskt som man ønsker, og det kan derfor være lurt å følge med på relevante nettsider hvor man til enhver tid vil finne oppdatert informasjon om situasjonen. Vi har samlet noen av de mest relevante sidene her. Samtidig har regjeringen nå også en stor oppgave både med informere, å komme med riktige opplysninger til rett tid, og ikke minst spre dette til de riktige mottakerne. Det er ikke alt som har gått på skinner med tanke på informasjonsflyten denne helgen, men det er definitivt også en krevende oppgave og en ekstraordinær tid for regjeringen. Situasjonen vi nå er inne i savner sidestykke i vår moderne historie. Det betyr at vi heller ikke vet rekkevidden av hva vi nå er vitne til, hverken med tanke på spredningen av viruset eller hvordan dette vil påvirke hele vårt samfunn og næringsliv.
Det er liten tvil om at det nå er krisestemning ute i næringslivet, også i byggenæringen. Situasjonen er allerede akutt for en rekke virksomheter, noe flere i næringen også vil oppleve på relativt kort tid. Har man ikke en solid likviditet står en rekke virksomheter i fare for å gå konkurs og mange vi miste jobbene. Mange virksomheter har allerede varslet om omfattende permitteringer, og heldigvis har regjeringen foreslått at arbeidsgiverperioden blir kuttet fra 15 til to dager. Samtidig er det også kommet signaler om at opposisjonen på Stortinget vil ha en løsning der alle permitterte får full lønn i de første 15 dagene, noe regjeringen også skal ha sluttet seg til. Samtidig har regjeringen kommet med et forslag om å holde virksomhetene flytende gjennom en krisepakke på 100 milliarder kroner. Dette er selvsagt positivt. Men det må komme mer, man må også få på plass en ordning som sikrer reduksjon i arbeidsperioden når det gjelder sykefravær. Flere har sagt dette bør ligge på to dager, som ved permitteringsreglene.
Alle disse forslagene skal behandles i Stortinget mandag, og de vil få flertall. Det bruker å være bred konsensus i Stortinget når landet står overfor kriser av dette formatet. Dette er også nødvendig. Det er meget viktig at landets øverste politiske elite står samlet i en slik stund, at man viser ansvarlighet og lederskap, og får unna en rask men god behandling av forslagene. Samtidig er det viktig å peke på at dette bare er starten på hva som skal komme fremover.
Regjeringen har helt klart vært på banen og lansert tiltak som vil hjelpe. Men fortsatt er det flere som sier det trengs langt mer, og om det er en tid hvor man virkelig skal trykke på den store røde kriseknappen, så er tidspunktet for dette nå. Man kan ikke vente med å iverksette de nødvendige tiltak som vil ha effekt. Får man ikke på plass de riktige virkemidlene raskt nok vil mange selskaper rett og slett bukke under i mellomtiden og folk vil miste arbeidet sitt.
Det er mange ulike momenter som nå må falle på plass om ikke vi skal få et konkursras i næringslivet. Det er mange innen bygg og anlegg som opererer med meget tynne marginer som gjør at likviditeten også kan være dårlig. Da holder man ikke ut lenge om inntektene uteblir.
Det er dermed noen spennende dager og uker vi nå går i møte. Dette vil bli utfordrende på mange måter, og det vil kreve mye av oss alle. Dessverre kan dette også bli en langvarig periode, men forhåpentligvis vil man finne frem til ordninger som gjør at vi får hjulene til å gå rundt, om enn i et noe annet tempo enn tidligere. Men akkurat nå er det ingen som med troverdighet kan påstå at de vet hvordan dette vil utvikle seg videre, ei heller hvordan dette vil ende.