Nå faller nyboligsalget
Det ser ut til at boligbyggingen har nådd toppen for denne gang. Igangsettingen er riktignok god enn så lenge, men nyboligsalget er i ferd med å falle.
Dette viser boligstatistikken for tredje kvartal til Boligprodusentene som denne gang ble framlagt på Bygg Reis Deg-messen. Analysen utarbeides i samarbeid med Prognosesenteret.
Igangsettingen av nye boliger steg med 13 prosent i tredje kvartal sammenlignet med samme kvartal i fjor hvor imidlertid nybyggingen hadde falt. Årets nivå er det samme som i 2011 som representerer toppen for tredjekvartaler etter finanskrisen. Samlet igangsettingen så langt i år viser imidlertid stagnering da nybygging er på samme nivå som i fjor på samme tid.
Salget av nye boliger utvikler seg negativt med et fall på 10 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor etter at de tre foregående tredjekvartalene har vist økning. Særlig var august en svak salgsmåned i år. Dette fører med seg at nyboligsalget så langt i år også viser nedgang, men fallet er enn så lenge på beskjedne vel to prosent.
Skremmende
– Dette kan tyde på at boligsalget tross alt har vært såpass godt at det har fått satt i gang større prosjekter som har bidratt til en hyggelig utvikling for igangsettingen av nye boliger, kommenterer adm. direktør hos Boligprodusentene Per Jæger som imidlertid synes det er litt skremmende at boligsalget viser tegn til å svikte.
– Veksten i igangsettingen kan bidra til å avdramatisere medieoverskrifter den senere tiden om kraftig fall i boligproduksjonen. Men her er det viktig å bemerke at igangsettingen i fjor var historisk høy i siste kvartal, og det skal godt gjøres at vi skal klare å kopiere det nivået i år, kommenterer Jæger og spår at årets boligbygging vil nå 28.000 mot nærmere 30.000 i fjor.
Begrensende tiltak
Bekymringen for den nedadgående salgsutviklingen blir ikke mindre av at den avgåtte regjeringen har satt i gang så mange tiltak som bidrar til å begrense boligbyggingen. Her ramser Jæger opp egenkapitalkravet på 15 prosent ved boliglån, nye kredittrestriksjoner for bankene, nye og strengere garantibestemmelser for boligbyggerne, tom Husbank og lavere lånerammer neste år. Han påpeker videre at skjerpede skatteregler for private som investerer i utleieboliger skaper usikkerhet for fremtidens boligsalg.
– Salgsutviklingen fremover vil gi oss et svar på om den fallende utviklingen som vi har sett spesielt etter sommeren, er starten på en mer langvarig trend som vil gi reduksjon i boligproduksjonen. Og i et slikt perspektiv blir det svært spennende nå om den nye regjeringen vil skjerpe kravene til teknisk forskrift slik den avgåtte regjeringen har varslet, fremholder Jæger.
Småhus er vinneren
Det er fortsatt store variasjoner i utviklingen mellom byggtypene. Mens igangsettingen i tredje kvartal økte 13 prosent, er småhus vinneren med en vekst på 24 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Leilighetsbyggingen økte med ni prosent, mens eneboliger økte omtrent som gjennomsnittet.
I de tre første kvartalene falt igangsettingen av nye leiligheter med hele 16 prosent. Dette ble kompensert ved at småhusbyggingen økte med 20 prosent. Status for eneboliger er opp åtte prosent.
Når det gjelder salget av nye boliger er variasjonene mellom byggtypene ikke mindre. I de tre første kvartalene i år sank leilighetssalget med 13 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Småhussalget økte med 22 prosent, mens eneboligsalget stod på stedet hvil. Småhussalget økte for øvrig også i tredje kvartal isolert sammenlignet med samme kvartal i fjor til tross for den kraftige salgsnedgangen i kvartalet. Økningen var på fire prosent. Dette hjalp imidlertid ikke så mye da leilighets- og eneboligsalget sank med henholdsvis 13 og 14 prosent.
Vinnerfylkene
Boligbyggingen er sterkest i Akershus og Rogaland som bygger henholdsvis 1000 og 500 boligenheter mer enn et beregnet behov ut fra en moderat befolkningsutvikling. Utviklingen er særlig svak for Oslo hvor utbyggingstakten nå ligger på mer enn 4000 nybygde boliger under behovet. Et annet svakt boligbyggingsfylke er Hordaland hvor det bygges nærmere 2000 for få boliger. Også i Østfold, Buskerud, Vestfold og Vest-Agder er nybyggingstakten for lav.