NYbyggerne - se Snøhettas amerikanske eventyr
I landet hvor alt er stort har Snøhetta også vokst seg store. Ti år etter at de etablerte seg i USA er de blant annet til stede på verdenskjente tomter og plasser i New York. De har også spennende prosjektet på gang på vestkysten.
Craig Dykers og Elaine Molinar startet opp Snøhettas New York-kontor i 2004 da de vant oppdraget om National September 11 Memorial Museum Pavilion på World Trade Center-tomten.
Det har vært et prosjekt som har satt det norske kontoret på kartet, selv om bygget ikke åpner før 21. mai. Det har vært en lang planprosess hvor mange har kommet med synspunkter om bygget, på det som naturligvis er et sted det er knyttet sterke følelser til.
Glassbygget ligger vis-a-vis de to fotavtrykk-fossefallene på WTC-tomten. Ikke ulikt andre Snøhetta-bygg stiger det opp av, eller ned i bakken om du vil. Inne har man blant annet plassert to av de store stålfundamentene fra de gamle tårnene. Bygget passer godt inn i stemningen som hersker på en av verdens mest kjente plasser. New yorkere Byggeindustrien snakket med kjente godt til prosjektet, og det er tydelig at gjenoppbyggingen nederst på Manhattan opptar folk i verdensmetropolen.
Elaine Molinar har jobbet med Snøhetta-prosjekt både i Europa og i USA. På generelt grunnlag forteller hun at planprosessen ofte tar ad¬skillig lenger tid i Amerika enn her hjemme. – Det er mange som har interesser rundt eller eierskap til et prosjekt, og skal mene noe om dem, sier hun. Men amerikanerne er tydeligvis fornøyd med det norske kontoret. Få norske selskap har satt så stort preg på USA, uansett bransje, som Snøhetta.
Times Square
Et annet eksempel på det er jobben de fikk med å redesigne et av de mest ikoniske New York-symbolene, Times Square.
– Vår oppgave har blant annet vært å klargjøre området for fotgjengere. Før var det vanskelig å se hvor du kunne gå trygt. Vår oppgave har vært å skape et nytt anker for området, og å ta vekk de farlige områdene, sier Molinar til Byggeindustrien.
Prosjektet strekker seg fra 42. til 47. gate mellom 7. avenue og Broadway, og utgjør det som kalles Bow Tie. På slutten av fjoråret sto første del av prosjektet – fra 42. til 44. gate – ferdig, og hele plassen skal stå ferdig i 2015. Forandringen er mest synlig i de nye granitthellene som preger de ferdige områdene, men en stor del av jobben er ikke synlig.
– Det er en stor plass hvor det brukes mye strøm. I løpet av ett år er det over 300 eventer på Times Square. Totalt er det 40 millioner mennesker innom plassen hvert år, eller 300.000 om dagen. Så plassen må være både hyggelig og fleksibel, forteller prosjektleder Claire Fellman.
Prosjektet er også et eksempel på at Snøhetta New York samarbeider tett med Oslo-kontoret. De ønsker å fremstå som ett selskap og en gruppe. – Det har vært mange videokonferanser og en del reiser. Spesielt i konseptfasen, sier hun. Samtidig sier hun at landskapsarkitekt og arkitekt nok samarbeider tettere i USA enn i Europa.
Bibliotek og kulturbygg
Det første som møter besøkerne i Snøhettas New York-kontor, hvis man ser bort i fra Wall Street-oksen på utsiden, er en modell av operaen i Bjørvika. Det er selvfølgelig ikke tilfeldig, og heller ikke vilkårlig at det er kulturbygg og bibliotek Snøhetta har slått seg opp på i Amerika.
De 51 ansatte på New York-kontoret holder på med rundt 20 prosjekt. Blant de ferdigstilte er James B. Hunt jr.-biblioteket ved North Carolina State University kanskje det mest spennende. Fasaden har den klare Snøhetta-signaturen og trekk fra Operaen i Oslo. Glassfasaden skiller seg ut på et gammelt campus bestående primært av teglbygninger, allikevel er det kanskje løsningene inne som er mest spennende.
Inne er det lyst og mange store åpne rom, og så å si ingen bokhyller. Biblioteket har nemlig svært få synlige bøker utstilt på de 20.000 kvadratmeterne. Bøkene tas hånd om av en helautomatisert robot som henter frem de det studentene ønsker. Dette frigjør plass til å tenke mer på hvordan biblioteket brukes. I North Carolina har de blant annet flere studierom hvor veggene fungerer som skjermer. Ikke minst holder biblioteket åpent døgnet rundt.
– Måten studenter lærer på har utviklet seg mye og de bruker mye mer teknologi nå enn tidligere. Biblioteket har blitt et sted å være, spise, drikke, slappe av, gjøre gruppearbeid eller eget arbeid. Måten å tenke åpne bibliotek på passer oss godt, sier Molinar, om det som er ett av fire Snøhetta-bibliotek i USA
San Francisco
De har også i ferd med å få et solid fotfeste på vestkysten. I San Francisco er en basketballarena og en utvidelse av et kunstgalleri på deres tegnebrett.
Havnefronten i San Francisco er viden kjent, men ikke alle områdene er like mye utviklet. Snøhetta skal forandre en parkeringsplass på en pir rett ved Oakland Bay Bridge om til basketballarena og park. Det er NBA-laget Golden State Warriors som får en ny rund glassarena med et flott parkanlegg rundt. For å utnytte beliggenheten og nærheten til vika, har Snøhetta tegnet inn en gangvei som slynger seg rundt fasaden.
Byggingen har ennå ikke startet, men målet er at arenaen – som vil ha plass til 18.000 tilskuere – skal stå ferdig i 2017.
Ikke langt unna idrettsanlegget har de også fått oppdraget med å utvide San Francisco Museum of Modern Art. Et stort glasstilbygg utenpå det eksisterende museet skal gjøre det mer tilgjengelig for befolkningen. Flere innganger, to store terrasser og en skulpturhage er nøkkelord.
De to prosjektene gjør at Snøhetta nå åpner kontor i byen. Foreløpig er det to arkitekter på plass i den gamle gullgraverbyen, men det vil øke etter hvert som prosjektene skrider frem.