For å teste vibrasjoner på hus fundamentert på morenemasser, ble det satt opp et lite hus på en fire meter høy fylling.

Standard Norge samarbeider med skoleelever om ny standard for vibrasjoner

Standard Norge samarbeider med elever og lærere på Solør videregående skole om fullskala sprengningsforsøk, for å skaffe data til en ny vibrasjonsstandard.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel.

Norsk Standard for vibrasjoner (NS 8141)

NS 8141-serien er en standardserie som skal bidra til at vi unngår bygningsskader som følge av vibrasjoner fra ulike typer bygg- og anleggsarbeider.

En ny del om forhåndsvurdering og besiktigelse av nabolaget og omgivelsene før bygge- og anleggsarbeider er under utvikling.

For å skaffe grunnlagsdata til en ny Norsk Standard for vibrasjoner samarbeider Multiconsult, NGI, Solør videregående skole, avdeling Våler, og Standard Norge om fullskala sprengningsforsøk.

Standard Norge skriver i en pressmelding at de nå arbeider med å videreutvikle Norsk Standard for vibrasjoner.

For å skaffe grunnlagsdata samarbeider de med Multiconsult, NGI og Solør videregående skole, avdeling Våler, om fullskala sprengningsforsøk. Testsprengningen ble gjennomført i uke 48 og både elever og lærere deltok i arbeidet.

For å teste vibrasjoner på hus fundamentert på morenemasser, ble det satt opp et lite hus på en fire meter høy fylling. Det ble plassert vibrasjonsmålere under fyllingen, på berget foran og bak, og på selve huset. Det ble også satt opp tøyningsmålere for å se på strekkbelastningen på husveggene.

Ifølge pressemeldingen har det blant annet vært en elevoppgave å lage fyllingen. Elevene har også utført oppmålingen og boringen av sprengningshull.

Nils Ramstad, komitéleder for vibrasjonsstandarden og seniorrådgiver på sprengningsteknikk og måletjenester i Multiconsult, sier at elevene har vært ivrige i prosjektet.

– Vi har hatt et godt samarbeid med Solør videregående skole og vi må gi all ære til skolen og elevene som har tilrettelagt og administrert dette. Prosjektet bidrar også til å gi elevene god praktisk innsikt i faget og større forståelse for yrket, sier han i pressemeldingen.

Flere tonn sprengstoff

– Til sammen var sprengladningene på flere tonn sprengstoff. Vi begynte med en brukbar avstand og tok så ladningene nærmere. Ladningen nærmest huset var på nesten 50 kg pr. tenneintervall og der sprengte vi tre og tre sprengningshull samtidig. Testsprengningene ga vibrasjoner langt over standardens verdier, men huset stod uten skader, legger han til.

Forsøkene er en del av revisjonsarbeidet av vibrasjonsstandarden NS 8141 som revideres av komiteen SN/K293, Vibrasjoner og bygningsskade. Måledataene analyseres og behandles på NGI ved komitémedlem Karin Norén Cosgriff.

Analyseresultatene brukes til vurdering av hvordan revisjonen av standarden skal gjøres.

Viktig verktøy

– Målet er at den reviderte standarden skal bli enklere å bruke. Vi vil utvikle en standard for vibrasjoner som er riktig i forhold til naturlige skadekriterier for et hus. Grenseverdiene vi har nå, er basert på erfaringer fra 1950 - 1960-tallet, da det ble brukt et helt annet måleutstyr enn vi har i dag, sier komitéleder Ramstad.

Han utdyper at sprengningsskader oppstår relativt sjeldent, og at man ved å øke grenseverdiene i noen situasjoner, kan få ned anleggskostnadene.

Ramstad påpeker at vibrasjonsstandarden er et viktig verktøy for å planlegge sprengning, slik at arbeidet går optimalt uten skader på naboeiendommer.

Powered by Labrador CMS