Skolebygget har fått ny rød fasade med integrerte solceller. Foto: Cato A. Mørk / Multiconsult
Skolebygget har fått ny rød fasade med integrerte solceller. Foto: Cato A. Mørk / Multiconsult
Sofienberg skole har også fått solcelleanlegg på taket. Foto: Cato A. Mørk / Multiconsult
Byggeleder Simen Hjelseth i Sweco (fra venstre), prosjektleder Anders Løkke i Oslobygg KF og prosjekteringsgruppeleder Petter Skattum i Multiconsult. Foto: Cato A. Mørk / Multiconsult

Åpner rehabilitert rødt skolebygg med grønne løsninger

Solenergi, passivhus og ombruk har vært noen av nøkkelordene i rehabiliteringen av et eldre betongbygg på Sofienberg skole i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Det skriver Multiconsult i en pressemelding denne uken.

Multiconsult er rådgiver på prosjektet, som er gjennomført av KF Entreprenør for byggherre Oslobygg KF.

– Bærekraftmålene i Oslo kommune er ambisiøse. Det er noe vi i Oslobygg KF strekker oss etter, også i rehabiliteringsprosjekter. I dette prosjektet har vi satset både på lavere energiforbruk ved vesentlig bedre isolerte fasader og tak, samt energiproduksjon ved solcelleanlegget, sier prosjektleder Anders Løkke i Oslobygg.

Sofienberg skole er en ungdomsskole i bydelen Grünerløkka i Oslo, og består av to bygninger som er bundet sammen med et mellombygg. Betongbygget fra 1970 som nå er rehabilitert, er i fire etasjer på vel 2.600 kvadratmeter. På bygget er langfasadene blitt revet i sin helhet på grunn av utettheter og kuldebroer, heter det i pressemeldingen.

– Bærekraftselementene er det som har vært spesielt i dette prosjektet. Solenergi, passivhusnivå og ombruk av enkelte materialer er det som har vært ekstra utfordrende, og det er blitt et bra skolebygg, sier oppdragsleder Petter Skattum i Multiconsult, som er prosjekteringsgruppeleder i prosjektet.

Byggeleder Simen Hjelseth i Sweco (fra venstre), prosjektleder Anders Løkke i Oslobygg KF og prosjekteringsgruppeleder Petter Skattum i Multiconsult. Foto: Cato A. Mørk / Multiconsult
Byggeleder Simen Hjelseth i Sweco (fra venstre), prosjektleder Anders Løkke i Oslobygg KF og prosjekteringsgruppeleder Petter Skattum i Multiconsult.

– De nye fasadene består av fasadeelementer med prefabrikkerte platekledninger som er koblet sammen på byggeplass og heist på plass i fasaden. Gavlveggene har blitt etterisolert på utsiden. På nordsiden har det blitt montert noen nye vinduer mens på sørsiden er det integrerte solceller i ny fasade, forteller Anders Løkke i Oslobygg.

Den røde fasaden har integrerte solceller på den sørvendte fasaden, og det er et solcelleanlegg på taket. Totalt skal solcelleanlegget produsere rundt 42 megawattimer (MWh) årlig. I tillegg er deler av bygget etterisolert.

Multiconsult har ledet prosjekteringsgruppen, inklusiv arkitektene fra Ola Roald Arkitektur, og har bidratt med de fleste fagområder i prosjektering og detaljprosjektering, heter det i pressemeldingen.

Selve rehabiliteringen har pågått i 2021 og 2022.

Powered by Labrador CMS