Mot et nytt år

Mange er bekymret for hvordan det skal gå for Norge i 2016. Det er flere grunner til å være urolig - men det er også mye som gir håp om et bra år for byggenæringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

2015 ble er godt år for den norske byggenæringen – til tross for flere skjær i sjøen. Nedgangen innen olje og gass har påvirket byggenæringen, spesielt i vest – men i det store og hele har det vært god fart i næringen. I 2015 ble det omsatt for rundt 390 milliarder kroner innen bygg og anlegg i Norge. Dette er fordelt på 280 milliarder innen bygg og ca. 110 milliarder innen anlegg. Den største driveren er fortsatt boligbyggingen. I år vil vi bygge rundt 30.000 boliger her i landet, og dette er historisk sett et høyt tall. Det innebærer stor aktivitet i og rundt de store byene, hvor veksten er desidert sterkest. Det har heller ikke vært den store nedgangen innen næringsbygg som følge av svekkelsen innen olje og gass, men det er naturligvis regionale forskjeller.

Innen anlegg går pilen fortsatt rett oppover. Mange ble nok derfor overrasket over at flere anleggsentreprenører varslet permitteringer nå i vinter, men det er tydelig at vi nå er inne en mellomperiode før det tar av igjen. Det kan være flere årsaker til dette, men det er likevel helt klart at aktiviteten vil fortsette å stige også neste år.

Det er derfor ingen tvil om at 2016 blir et spennende år for norsk byggenæring. Det er mange som er bekymret, men når det er flere negative aspekter å peke på, finnes det definitivt også flere positive momenter. De mest urolige frykter at nedbemanningen innen olje og gass nå virkelig vil slå innover resten av økonomien, som fører til økt arbeidsledighet, lavere forbruk og til slutt en relativt kraftig nedgang i boligprisene – noe som vil ha en forsterkende negativ effekt på hele markedet.

Vi tror likevel vi vil se signaler på plussiden som vil gi et tilfredsstillende bilde innen bygg, anlegg og eiendom. Vi vil fortsatt ha en høy sysselsetting og de som har en relativt trygg jobb har aldri hatt en høyere kjøpekraft enn nå – med rekordlave renter, som vil forbli lave. De vil investere i boliger og rehabilitering av sine hjem. Det er fortsatt også et underskudd på boliger i landet, som vil måtte møtes. Dessuten vil vi ha et stabilt høyt nivå innen anleggsområdet, og dette markedet er uberørt av markedsmessige svingninger. Skulle det bli en nedgang vil regjeringen også fyre på med tiltak for å holde hjulene i gang, og da vil både nyinvesteringer og rehabilitering av offentlige eiendommer stå sentralt, ikke minst på Vestlandet hvor man merker nedgangen sterkest.

Det er lite som tyder på en bråbrems i norsk økonomi, og det meste gir håp om at vi i 2016 vil få et nivå innen bygg og anlegg som matcher 2015. Vi har derfor stor tro på at byggenæringen vil gå forbi olje- og gassnæringen og bli landets største næring målt i verdiskapning i løpet av året 2016. Vi er der kanskje allerede.

Powered by Labrador CMS