Moelven tror på 150 meter høye trebygg
Mjøstårnet, som ferdigstilles i 2019, blir over 80 meter høyt. Moelven Limtre, som er leverandør på rekordprosjektet, mener man kan bygge omtrent dobbelt så høyt.
Denne artikkelen er over fem år gammel
Det skriver Moelven Limtre i en pressemelding på sine nettsider.
– Med et bredere bygg vil det være mulig å bygge et trehus på over 100 meter i høyde. 150 meter burde også la seg gjøre. Muligens også enda høyere, uttaler direktør Rune Abrahamsen i Moelven Limtre AS.
Den Moelv-baserte bedriften er total-underentreprenør på utbyggingen av Mjøstårnet i Brumunddal, og skal levere limtre, kerto- og massivtrekonstruksjoner i tårnbygg og svømmehall i prosjektet. HENT AS er totalentreprenør på prosjektet, som ferdigstilles mars 2019.
– Prosjektet er et viktig bidrag til å gjøre den internasjonale byggenæringen mer miljøvennlig. Når man demonstrer og dokumenterer at man kan bygge et høyere trehus enn man tidligere trodde var mulig, er det utvilsomt ingeniørkunst i verdensklasse, sier Sverre Tiltnes, leder av Bygg21, i pressemeldingen.
Tiltnes mener Mjøstårnet bidrar til å ta livet av tidligere myter om at tre ikke egner seg til høyhus.
– Dessverre har mange bransjeaktører tidligere hatt en ubegrunnet frykt for at tre har svak bæreevne og høy risiko ved brann. Mjøstårnet bidrar til at flere nå får øynene opp for at tre er veldig trygt ved brann og har en bæreevne som tillater store høyder. Sammen med Trefokus lanserte vi nylig en digital veileder for bruk av treindustrielle konstruksjoner. Jeg tror den forestående verdensrekorden på 81 meter kun er en begynnelse på en megatrend, sier Tiltnes.
Nylig ble det foreslått et regelverk som gjør at hus med avstivede betongkjerner defineres som tre-betong hybridhus. Dermed blir verdensrekordutfordrerne HoHo Tower i Wien og Brock Commons i Vancouver ikke definert som trehus, hvis regelverket blir vedtatt.