Prosjektsjef i HENT, Tore Kvalen (fra venstre), teknisk sjef i E. C. Dahls Eiendom, Arne Opsal, prosjektleder for drift i E. C. Dahls Eiendom, Bjarte Gjerde og assisterende prosjektleder i HENT, Brage Jensen.

Milliard-rehab møter motstand fra myndighetene

Eiendomsbesitter Odd Reitan har bestilt en komplett overhaling av hotellet, men antikvariske myndigheter gjør det vanskeligere å rehabilitere Britannia Hotel i Trondheim.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Britannia Hotel

Åpnet i 1870 i tre, på hjørnet av Dronningens gate og Apotekerveita.

Et nytt hotell i mur sto ferdig i 1880.

En ny hovedbygning med dagens fasade sto ferdig i 1897.

Reitangruppen ble eneeier av hotellet i november 2015.

Hotellet stengte for rehabilitering juni 2016.

Kilde: Adresseavisen

Britannia Hotel i Trondheim tilbakeføres nå til fordums prakt, og skal etter planen kunne åpne dørene og rulle ut den røde løperen igjen i årsskiftet 2018/2019. Da skal 21.000 kvadratmeter gammel luksus igjen fremstå som noe av det flotteste Trondheim har å by på, men eiendomsutvikler E. C. Dahls Eiendom og totalentreprenør HENT har en stor jobb foran seg i det ærverdige, gamle hotellbygget.

Eneeier av E. C. Dahls Eiendom, Odd Reitan, har gjort det klart at rehabiliteringen skal være komplett, og det dyptgående arbeidet har avdekket gjennområtne bjelker og en bærekonstruksjon på randen av kollaps. Både muggsopp, råte-
sopp og den svært aggressive ekte hussoppen er avdekket i bærende konstruksjoner, og det er gjort store asbestfunn i vegger og tak i alle etasjer. Utfordringene har tidligere blitt omtalt i Adresseavisen.

– Asbest og råte er ikke overraskende funn i gamle bygg, men vi merket raskt at det var mer skade i bygget enn hva mulighetsstudien tilsa. Hotellet var i særdeles dårlig stand, forteller teknisk sjef i E. C. Dahls Eiendom, Arne Opsal.

– Ekte hussopp er en svær sak. Det er heldigvis ikke så ofte vi møter på det, men det er selve svartedauden av råtesopp, supplerer assisterende prosjektleder Brage Jensen i HENT.

Firmaet Norsk Muggsopp og Bakteriekontroll er hyret inn i en underentreprise for å håndtere sopp- og råteproblemer.

Nye Britannia

I juni 2016 ble hotellet stengt for den planlagte rehabiliteringen. Fra før av lå det inne et fredningsvedtak fra 1999. Dette omfattet råbygget, fasaden og palmehagen i hotellet, og antikvariske myndigheter var godt inkludert i prosessen. 12. januar i år kom dog et midlertidig fredningsvedtak for det som betegnes som 1897-bygget, som også inkluderer speilsalen. Fredningsvedtaket innebærer fredning av bygningsmassen inklusive alle overflater i hotellet, hvilket betyr at entreprenør HENT må få innvilget en ny dispensasjonssøknad for alle arbeider som innebærer inngripen i de fredede områdene.

– Med fredningsvedtaket ble reglene totalt endret ut fra utgangspunktet. Dette oppfatter vi som en direkte mistillit til vår evne til å forvalte dette bygget på en god måte, sier en tydelig oppgitt Opsal.

Britannia Hotel har gjennomgått en rekke ombygginger siden hotellet først åpnet i 1870. Stadige inngrep i bygget og i visse tilfeller gjennområtne bjelker har svekket bæreevnen til et punkt hvor entreprenør HENT tror bygget kun ville ha stått i 20 år til uten omfattende inngrep. Både entreprenør og byggherre frykter nå at Sør Trøndelag fylkeskommune igjennom fredningsvedtaket med detaljerte krav til løsninger og overflater skal hindre dem i å gjøre nettopp det.

– Vi kan ikke gå herifra og ikke være sikre på at bygget holder. Vi hadde aldri oppdaget hvor dårlig stand bygget var i hvis vi ikke hadde gått inn for å gjøre dette ordentlig, og denne prosessen med fylkeskommunen er på grensen til hva vi vil betegne som fornuftig. Vi har påklaget fredningsvedtaket, men hvis vi ikke får gjennomføre rehabiliteringen på en forsvarlig måte, stenger vi heller dørene, advarer Opsal.

– Dette skal være et attraktivt hotell, og ikke et museum.

Gir ikke opp

Selve rehabiliteringen har en prislapp på omtrent 850 millioner kroner. Inkludert innredning av luksushotellet, kommer prisen på over en milliard. Det ferdige hotellet skal omfatte 263 rom, et 20-talls møterom og en konferansesal på 290 kvadratmeter stort hovedkjøkken og tre frittstående kjøkken skal betjene en håndfull forskjellige restaurantkonsepter, og hotellet skal utstyres med egne spa- og treningslokaler.

– Vi vil ha et klassisk, ærverdig britisk hotell, og hotellgjestene er nådeløse. Vi må få lov til å gjøre dette ordentlig, og da må vi kunne velge løsninger ut fra dette, sier Opsal.

Han påpeker at han fortsatt tror på en løsning med fylkeskommunen, og at det ennå ikke er aktuelt å gi opp prestisjeprosjektet.

– Uten den økonomiske rygg-
raden som eieren vår gir, hadde fylkeskommunens vedtak stoppet prosjektet for lenge siden. Ekstrakostnadene er på flere titalls millioner, sier Opsal.

– Vi sitter stadig og jobber med søknader. Det har gått veldig mye tid til det, og det gir ikke akkurat mye forutsigbarhet, bekrefter prosjektleder Tore Kvalen i HENT.

– Unikt

Rådgiver hos Sør-Trøndelag Fylkeskommune Silje S. Holiløkk er saksbehandler på Britannia Hotel, og sier til Byggeindustrien at fylkeskommunen står for fredningsvedtaket, men at de også ønsker å legge til rette for rehabiliteringen.

– Vi har stor forståelse for at hotellet skal fungere som hotell i fremtiden, og har stor tro på at det skal gå an. Vi vurderer hotellet som helt unikt nord for Dovre, og det har en vesentlig posisjon lokalt, regionalt og også for hele landet, sier hun.

Holiløkk avviser at det midlertidige fredningsvedtaket er et uttrykk for mistillit til utbyggerne.

– Vi freder bygningen på grunnlag av verneverdien. Det er mulighet for å søke om dispensasjon for tiltak, og vi skal være løsningsorienterte i vår saksbehandling, sier hun.

Arne Opsal i E. C. Eiendom forteller at han likevel ikke kjenner seg helt trygg på veien videre på Britannia.

– Antikvarene sier at dette skal vi få til, men vi har ikke fått så gode signaler. Hvis alle løsningene kommer fra dem, vet jeg ikke om vi kan komme i mål med dette, advarer han.

Powered by Labrador CMS