Global Destination Sustainability Index premierer byer som tar grep for klima og miljø. Foto: Marius Lysø
Global Destination Sustainability Index premierer byer som tar grep for klima og miljø.

Rapport: To norske byer gjør verden til et bedre sted

«Global Destination Sustainability Index» rapporterer om byene som jobber mot en bærekraftig fremtid med lavere klimagassutslipp. To norske byer kom på topp 10, ifølge rapporten for 2023.

Publisert Sist oppdatert

I fjor var verden vitne til klimaendringenes alvorlige konsekvenser: Skogbranner på Hawaii, nye temperaturrekorder over hele verden, og tørke i Sør-Europa og Midtøsten.

I Norge kan vi vise til herjinger utført av «Ingunn» og «Hans».

Klimaendringer medfører tap av liv, hjem, og alvorlig økonomisk skade.

Budskapet er klart, ifølge rapporten fra «Global Destination Sustainability Index»: klimaendringene eskalerer og krever umiddelbar håndtering.

«Vi befinner oss på et vippepunkt: intensivering av klimaendringer og transformasjonspotensial. Positiv endring skjer, drevet frem av innovasjoner og teknologi», heter det i rapporten.

Den nyeste «Global Destination Sustainability Index» ser på 69 indikatorer, herunder gjenvinningsgrad, luftforurensning, antall syklister og miljøsertifiserte hotellrom, slik at man kan besøke verdens mest bærekraftige byer, melder BBC.

Selv om indeksen er rettet mot reiseliv, så tar den også hensyn til data som påvirker innbyggernes livskvalitet. Dette gjør indeksen til en ressurs for reisende, og for mennesker som leter etter nytt bosted.

Østmarka i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Østmarka i Oslo.

Oslo fikk andreplass på listen. Hovedstaden har 270 bysykkelstasjoner innenfor ring 3, der man får tilgang til 3.000 sykler. Oslo har også 5.000 ladestasjoner for elbiler. I tillegg utgjør 63 prosent av kommunens arealer skog. Ytterligere 9 prosent består av grøntområder.

Byggeindustrien har tidligere skrevet om beboere i Oslo som står på venteliste i ti år for en grønn flekk som de kan dyrke matplanter på.

VisitOSLO fremhever overnattingssteder som Thon Hotel Astoria, et miljøsertifisert lavprishotell som bruker fornybar energi, og restauranter som Maaemo, som har mottatt en grønn Michelin-stjerne for sin miljøvennlige praksis.

Bergen kom på listens femteplass. Dermed har byen falt med tre plasser på ett år. I fjor kom Bergen på andreplass.

Bergen kan blant annet vise til landstrømanlegg for cruiseskip, bybane hele veien til Fyllingsdalen for enklere tilkomst til Ulriksbanen, og kommunale tilskuddsutlysninger til solcelleanlegg og elektriske lastesykler i næringslivet.

Marti Norge drev to tunneler gjennom Løvstakken i Bergen. Arkivfoto: Rune Jenssen, Bybanen Utbygging
Marti Norge drev to tunneler gjennom Løvstakken i Bergen. Arkivfoto: Rune Jenssen, Bybanen Utbygging
Powered by Labrador CMS