De ærverdige byggene St. Olavs gate 32 i sin tid tegnet av arkitekt Wilhelm von Hanno. Han står bak flere kjente bygg i Oslo, blant annet Trefoldighetskirken.
De ærverdige byggene St. Olavs gate 32 i sin tid tegnet av arkitekt Wilhelm von Hanno. Han står bak flere kjente bygg i Oslo, blant annet Trefoldighetskirken.

Flakk-familien vil bygge boutique-hotell – etaten anbefaler ikke planen

Flakk-familien foreslår å transformere bygget i St. Olavs gate 32 rett ved Slottsparken til et boutiquehotell. – Planforslaget er i strid med kommuneplanens bestemmelser om bevaring av naturmiljø, mener Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune.

Publisert Sist oppdatert

I slutten av januar skrev Byggeindustrien at den historiske eiendommen i Oslo skal transformeres til boutiquehotell.

Bygget, som ble oppført i 1880 for å huse Norges Geografiske Opmaaling, består i dag av både en hovedbygning, et anneks og et hageanlegg.

Våren 2021 ble det verneverdige bygget i solgt fra staten til NGO Kvartalet AS, som eies 66 prosent av Flakk Gruppen og 34 prosent av Antima Group.

– Vi har utarbeidet et planforslag som er sendt inn til Plan og bygningsetaten. Den er i prosess, og vi får forhåpentligvis svar i løpet av mars. Deretter håper vi å begynne på detaljprosjekteringen. Likevel er det mulig vi må gå noen runder før vi får endelig godkjennelse med kommune og byantikvar. Det er, med god grunn, mange krav å ta hensyn til når man skal rehabilitere et så viktig bygg, sa Erika June Flakk, som er medeier i den familieeide Flakk-gruppen til Byggeindustrien i januar.

Anbefaler ikke planforslaget

Nå har de fått svar fra Plan og bygningsetaten.

«Planforslaget legger til rette for et nybygg på 260 m2 BRA mot St. Olavs gate, en glassoverbygning av det søndre gårdsrommet, og et lysthus i tillegg til en enetasjes hagepaviljong på 90 m2 BRA i hageanlegget. Parkering, varelevering og renovasjon er foreslått løst i kjeller under terreng, med adkomst via nedkjøringsrampe fra St. Olavs gate.»

Det fremgår av planforslaget til offentlig ettersyn.

Men at ombyggingen skal kunne medføre tap av to trær av typene parklind og frukttre, samt risiko for skade på trærne langs tomtas østlige grense, vil ikke etaten være med på.

Videre er den nye paviljongen i hagen foreslått innenfor rotsonen til de hule eikene mot Kristian IVs gate, og vil kunne få noe negativ påvirkning på trærnes rotsone, ifølge Plan- og bygningsetatens kommentarer.

«Det er generelt anleggsfasen som er mest kritisk for naturverdiene», skriver etaten.

Plan- og bygningsetatens foreløpige konklusjon er at de støtter vern gjennom bruk av offentlige bygninger.

«Men fredningen for anlegget gir premisser for mulighetsrommet på planområdet, og gjennomførbarheten av tiltakene, er usikre. Vi mener planforslaget utfordrer tålegrensen for både kulturmiljøet og naturmiljøet innenfor planområdet», fremgår det av etatens konklusjon.

Estate Nyheter omtalte saken først.

– Avgjørende for atmosfæren i hagen

Malin Gjørtz, administrerende direktør i NGO kvartalet AS, tolker etaten dithen at de ønsker å eliminere usikkerheten i prosjektet.

Malin Gjørtz, administrerende direktør i NGO kvartalet AS og eiendomsutviklingssjef i Flakk gruppen. Foto: Flakk gruppen
Malin Gjørtz, administrerende direktør i NGO kvartalet AS og eiendomsutviklingssjef i Flakk gruppen.

– I utgangspunktet er vi positive til tilbakemeldingen de har kommet med. Vi vil også skape liv gjennom å ivareta området. Vi har like intensjoner, og det er viktig at dette blir behandlet rett så bygget og hageanlegget står seg i 100 år til. Selv om etaten ikke anbefaler tiltaket, så handler det vel så mye om at de ønsker å avklare usikkerhetene i prosjektet, sier Gjørtz til Byggeindustrien.

Tiltakene NGO kvartalet foreslår er helt nødvendige, ifølge Gjørtz.

– Vi er klare over at tomta har en tålegrense, og det har enorm verdi i forhold til bygget og byen. Vi må fjerne to trær, men det er ikke disse trærne som har størst verneverdi på tomta. Vi er fortsatt innenfor hensynssonene til de hule eikene. Derfor stopper vi kjelleren der vi gjør, forteller hun.

Ifølge Gjørtz ønsker NGO kvartalet å bevare flest mulig trær.

– Det er avgjørende for atmosfæren i hagen. Man kan ikke bare bytte ut et tre. Vi har felles interesser med etaten, og vi ønsker at atmosfæren i hagen skal bevares. Det fordrer at vi bevarer mest mulig av det som er, i tillegg til å reetablere det gamle hageanlegget og ta bort all biltrafikk i bakgården, påpeker Gjørtz.

– Kunne si mer når bemerkningen gjennomgås

Pressekontakt i Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune, Atle Jan Larsen, sier de ikke har så mye å si om planforslaget utover det de skriver i saken som er til høring.

– Så vil vi kunne si mer når bemerkningen til høringen skal gjennomgås, og kommenteres i det videre arbeidet med planen frem til politisk behandling, skriver Larsen i en e-post til Byggeindustrien.

Powered by Labrador CMS